Petrol zirvesinde S.Arabistan-İran gerginliği

Petrol zirvesinde S.Arabistan-İran gerginliği

Tüm dünyada büyük düşüş yaşayan petrol fiyatları sebebiyle petrol üreticilerinin bir araya geldiği Katar’ın başkenti Doha’daki zirvede S. Arabistan-İran gerginliği, beklenen ‘üretimi sabitleme anlaşmasına’ büyük zarar verdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan ve olmayan 18 ülkenin temsilcisi, petrol üretimlerini şubat ayı seviyesinde sabitleme konusunda bir anlaşmaya vardı. Ancak İran’ın anlaşmaya dahil olmaması nedeniyle, anlaşmanın bağlayıcılığına dair maddeler büyük ölçüde nihai metinden çıkarıldı.

Zirvenin hemen öncesinde Riyad ve Tahran arasında yaşanan kriz, zirveden mutabakat çıkmasını tehlikeye atmıştı. Petrol üreticisi ülkeler, bir dönem 115 dolara ulaşan petrolün varil fiyatının 30 dolar seviyesine yaklaşması sebebiyle büyük bütçe açıklarıyla ve ekonomik krizle yüzyüze kalmıştı.

Üreticiler, yeniden yükselerek 45 dolara ulaşan fiyatların, üretimi sabitleyerek yeniden düşmesini engellemeyi ümit ediyor. Geçen yıl ABD ile vardığı nükleer anlaşmayla petrol satışı üzerindeki ambargolardan kurtulan İran ise petrol piyasasında eski yerini yeniden alabilmek için bu anlaşmaya karşı çıkıyor.

Reuters’e konuşan ve Doha’daki zirveye katılan yetkililer de S. Arabistan’ın baskısıyla anlaşmanın bağlayıcılığını kaybetmesi sebebiyle hayata geçmesinden şüphelendiklerini belirtiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.