Petrol ve altın düştü, dolar yükseldi

Petrol ve altın düştü, dolar yükseldi

ABD’deki ekonomik verilerin iyi gelmesi ve Avrupa’nın Rusya’ya yaptırımlarını genişleteceğine dair açıklamalar dün piyasalarda dalgalanmaya yol açtı.

Altın ve petrol fiyatları düşerken, Euro ise dolar karşısında son bir yılın en düşük seviyesini gördü. Gün içinde onsu 1.262 doları gören altın dün gece saat 22.30 itibarıyla yüzde 1,67 kayıpla 1.267 dolardan satıldı. Aynı saat itibarıyla brent türü petrolün varili yüzde 2,16 kayıpla 100 dolar oldu. Bu arada Türk Lirası ise Euro ve dolar karşısında değer yitirdi.

ABD’de imalat endeksi ağustosta 59 ile beklentilerin üzerinde geldi. Temmuz’da 57,1 değerini alan endeksin ağustosta 56,8 seviyesinde gelmesi bekleniyordu. İyi gelen veriler, Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırımına gitme tarihini geciktirmeyeceği anlamına geliyor. Bu da dolara değer kazandırıyor.

Avrupa ülkelerinin Ukrayna ile çatışan Rusya’nın bütün devlet şirketlerine yaptırımlar uygulayabileceği yönündeki açıklamalar kurları dalgalandırdı. Euro dün dolar karşısında 1,3114 ile bir yılın en düşük seviyesini gördü. Kurdaki bu gelişmeler karşısında Türk Lirası da değer yitirdi. Güne 2,15 TL ile başlayan dolar 2,17 lirayı aştı. Aynı şekilde Euro da yükselerek 2,85 lirayı geçti. Bugün açıklanacak enflasyon rakamlarının yüksek çıkma ihtimali de TL üzerinde baskı oluşturdu. Yıl sonu enflasyonun yüzde 7,6’yı da aşması bekleniyor.

Reuters’e konuşan Odeabank Stratejik Planlama Grup Müdürü Erkan Dernek yaşanan çalkantıyı şöyle yorumladı: “ABD verilerinin güçlü gelmesi ABD getiri eğrisinde yukarı yönlü hareketlere sebep oluyor. Buna paralel gelişmekte olan ülke kurlarında değer kayıpları görüyoruz. Rusya ve AB’nin arasında Ukrayna kaynaklı artan gerginlik küresel risk iştahını azaltıyor. Yurtiçinde yıllık enflasyondaki yüksek seyir ve (bugün) açıklanacak olan veriye ilişkin endişeler, TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor, faizlerde yükseliş söz konusu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.