Petrol fiyatı düştükçe ruble eriyor

Petrol fiyatı düştükçe ruble eriyor

Rus para piyasalarının gözü petrol fiyatlarında. 4 yıl önce 147 dolara kadar çıkan Brent petrolün varili, dün itibarıyla 56,9 dolara geriledi. Petrol varil fiyatının 60 dolar civarında seyredeceği tahmin edilirken, rublenin değer kaybının süreceği belirtiliyor.

Rusya, Ukrayna’ya müdahale ederek Kırım’ı kopardığında Amerika ve Avrupa Birliği’ni (AB) karşısına aldığını biliyordu. Bir dizi mali yaptırımla kolayca baş edebileceğini düşünen Devlet Başkanı Vladimir Putin, dış politikasından taviz vermedi. Ancak Amerika’nın enerji piyasalarında sözünün ne denli geçtiğini geçtiğimiz günlerde gördük. Günlük üretimi artırması istenen Suudi Arabistan, arz ile oynayarak derhal fiyatları aşağı çekti. 4 yıl önce Brent petrolün varili 147 dolara kadar çıkmışken, dün 56,9 dolar seviyesini gördü. Bu oyunun ne kadar devam edeceği bilinmiyor. Fiyatlar düşünce dolara karşı değer kaybeden rubledeki kan kaybının önüne geçmek için merkez bankasındaki dolar rezervlerinden yiyen Putin, krizin 2 yıl kadar sürebileceğini açıkladı. Rusya’nın ve Suudilerin bu durumu daha ne kadar tolere edebileceği belli değil. Maliye Bakanı Anton Siluanov, “Tahminimiz, petrol varil fiyatının 60 dolar olacağı yönünde. Bu durumda, dolar da ortalama 51 ruble olur. Eğer petrol varil fiyatları 2017’ye kadar 70 dolar seviyesinde devam ederse, açık olmayacak şekilde bütçe planlanmasına ihtiyaç var. Denk bütçe oluşması için çalışıyoruz.” sözleriyle sabırlarının pek de fazla kalmadığının sinyalini verdi.

Rus para piyasalarının gözü petrol fiyatlarında. Sürekli değişen petrol fiyatları rublede sert hareketlere sebep oluyor. Dün itibarıyla Brent çıkışlı petrolün varili 56,9 dolara kadar gerilerken Ural tipi petrolün varili de 55 dolara indi. Rus Merkez Bankası’nın bir taraftan ruble koridorunu kaldırarak serbest dalgalanmaya bırakması diğer taraftan da faiz oranlarını da yüzde 10,5’ten yüzde 17’ye çıkarması sonucunda 79 rubleyi gören dolar süratle 52 rubleye geriledi. Tabii bunda piyasaya dolar arzı, vergi dönemi nedeni ile şirketlerin rubleye geçişi ve petrol fiyatlarının 60 doların üzerine çıkmasının da etkisi oldu. Rus ekonomi yönetiminin de beklentisinin oluştuğu petrolün varilinin 60 dolar seviyesinde seyretmesi, rubleye bir istikrar kazandırması bekleniyor. Batı dünyası bir taraftan ilave finansal yaptırımlar yapacağını açıklarken, Rusya ile finans ve enerji piyasalarında savaşa devam etme niyetini ortaya koydu. Rusya’nın düşük petrol fiyatlarına dişini ne kadar daha sıkacağını bilemeyiz. Ama bu savaştan kazanan özellikle enerjide dışa bağımlı ülkelerdeki otomobil kullanıcıları olacak.

DOLAR YÜKSELDİ, BORSA DÜŞTÜ

Yılbaşına 2 gün kala 30 Aralık’ta 2,47 ruble değerlenen dolar, 59 rubleye çıktı. Euro da 3,4 ruble artarak 72,5 rubleye yükselirken Rus borsalarında dikkate değer kayıplar yaşandı. Öğlen saatlerinde ruble bazlı MICEX endeksi yüzde 1,84 gerileyerek 1406 puana, dolar bazlı RTS endeksi ise yüzde 3,54 kayıpla 766 puana düştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.