Petrol düşüyor, dolar yükseliyor

Petrol düşüyor, dolar yükseliyor

Ham petrolün varil fiyatı 2014 Haziran ayında 115 dolar iken dün son 5,5 yılın en düşük düzeyi olan 55 doları gördü. Rusya’dan sonra İran da düşen petrol fiyatlarından yakınarak Suudi Arabistan’ı adım atmaya çağırdı. Dünyanın en büyük petrol üreticisi ve ihracatçısı Suudi Arabistan ise fiyatları indirecek oranda üretime devam ediyor.

Ekonominin temel göstergelerinden brent petrolün varil fiyatı son 5,5 yılın en düşük seviyesi olan 55 dolara indi. Hafta içinde çarşamba günü petrolün varili 56 dolara kadar geriledi. Fiyatlardaki gerileme Rus ekonomisinde derin kriz oluşturdu. Rusya’nın uluslararası yayılmacı politikasının önüne geçmek için alınan kararlar sonrası sarsılan Rusya ekonomisinin, en erken 2 yılda toparlanabileceği kanaati oluştu. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, petrol varil fiyatının 60 doların üzerinde kalması durumunda ekonomiyi idare edebileceklerini açıkladı. Ancak petrol fiyatını belirleyen karar mekanizmaları bu açıklamadan mesaj almış olmalı ki bir anlamda Rusya’yı terbiye etmek anlamına gelen petroldeki indirimlere devam etti. Dün de gerileyen petrol fiyatları 55 doları gördü. Bu fiyat son 5,5 yılın en düşük değeri.

Suudi Arabistan gerileyen petrol fiyatlarına henüz itirazda bulunmasa da, bakanlık düzeyinde bu fiyatların sürdürülebilir olmadığını söyledi. Bundan cesaret alan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hossein Amir Abdollahian ise dikkatleri başka bir yöne çekerek petrol fiyatlarının düşmeye devam etmesi durumunda Ortadoğu ülkelerinin zarar göreceğini ileri sürdü. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ı düşüşe karşı adım atmaya çağıran Abdollahian, tepkisiz kalmanın stratejik hata olacağını, müdahaleye dair ümitlerini kaybetmediklerini ifade etti.

Diğer taraftan döviz piyasalarındaki hareketlilik devam ediyor. Yılbaşı tatilinden çıkan küresel piyasalar Amerikan ekonomisindeki düzelmeye olumlu tepki verdi. Euro/dolar paritesi Euro’nun yüzde 0,74’lük değer kaybıyla 1,20’lere geriledi. Türk Lirası karşısında değerlenen dolar gün içinde serbest piyasada yüzde 0,56 artışla 2,3345’e yükseldi. Gün içinde doların 2,35 lirayı aşmasının ardından Merkez Bankası günlük döviz satım tutarını 20 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkardı, gelen talep ise 70 milyon dolar oldu. Euro ise yüzde 0,41’lik gerileme ile 2,8165 TL’den işlem gördü. Doların değer kazanmasında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları da etkili oldu. ECB’nin fiyat istikrarını koruma görevini yerine getirememe riskinin, altı ay öncesine göre daha yüksek olduğunu ifade eden Mario Draghi, bir anlamda ECB’nin tahvil alımlarına başlayacağı sinyalini verdi. 22 Ocak 2015 tarihli toplantısında ECB’nin tahvil alımını içeren genişlemeci bir adım atması bekleniyor. Amerikan ekonomisindeki düzelmenin yanı sıra Draghi’nin açıklamaları Euro karşısında doların yükselmesine sebep oldu. Altın fiyatları ise yukarı yönlü bir seyir izledi. Dün saat 19.00 itibarıyla altının onsu gün içindeki yüzde 0,81 artışla 1.191 dolardan satıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.