Petrol 45 dolara düştü, ruble çöktü

Petrol 45 dolara düştü, ruble çöktü

Brent çıkışlı petrolün varilinin son 6 yılın en düşük seviyesi 45 dolara gerilemesinin ardından Rusya mali piyasaları çöktü.

Hazirandan bu yana düşmeye devam eden petrol dün sabah saatlerinde yüzde 3’ten fazla değer kaybederek 45 dolar seviyesine geriledi. Saat 17.00’de yüzde 2,01 değer kaybıyla 46,22 dolardan işlem görüyordu. Petrolde 45 dolar eşiğine gelinmesiyle  Rusya’da piyasalar sarsıldı. Hızla yükselen dolar 188 kapek artışla 65 doları bulurken, 240 kapek artan Euro da 77 rubleye yükseldi. Böylece ruble 17 Aralık’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Bütçe gelirlerinin önemli bir kısmı petrol ve doğalgaza bağımlı olan Rusya fiyatların düşmesinden doğrudan etkileniyor. Petrol varil fiyatlarının 1 dolar gerilemesi Rusya’ya yıllık bazda 2 milyar dolar gelir kaybı olarak yansıyor.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’in Rusya’nın notunu düşürmesi, Standard & Poor’s’un önümüzdeki günlerde Rusya’yı yatırım yapılabilir ülkeler listesinden çıkaracağı söylentileri endişeleri artırıyor. Uzmanlara göre vergi döneminin yaklaşması nedeni ile 15 Ocak’tan sonra ruble yeniden değer kazanmaya başlayabilir. Petrol fiyatlarında artış yaşanmadan rublenin hızla güçlenmesi beklenmiyor. Ukrayna krizi, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar, petrol varil fiyatlarının düşmesi, jeopolitik gelişmeler ve ekonomik durgunluk nedeni ile Rusya ekonomisi zor günler yaşıyor. Rusya borsaları da gelişmelerden olumsuz etkilendi. Dolar bazlı RTS endeksi 11.30’da yüzde 3,12 kaybederek 733 puana gerilerken, ruble bazlı MICEX endeksi de yüzde 0,04 düşüşle 1511 puana geriledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.