‘Panama Belgeleri’nde, dev bankaların da adı geçiyor

‘Panama Belgeleri’nde, dev bankaların da adı geçiyor

Washington merkezli Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından Panama merkezli Mossack Fonseca hukuk firmasının, elde ettiği offshore hesaplarını (vergi ödemeden tutulan para) paylaşması ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

‘Panama Belgeleri’ adı verilen dokümanlarda offshore hesapları ile vergi ödemeden hesap açan 12 devlet lideri ve 143 politikacı bulunuyor. Türkiye’den de 101 şirketin adı geçtiği belirtildi. Ancak şuana kadar Türkiye’den herhangi bir şirketin ismi paylaşılmadı.

Politikacılar başta olmak üzere, bazı ünlü insanların offshore hesaplarının bulunması, bankalar için de başağrısı olabileceği belirtildi. 2010’da Zürih merkezli UBS Bankası, Mossack Fonseca firmasının paravan şirketleri tespit edebileceğini belirtmişti. Ancak Mossack firması çalışanlarından Dieter Buchholz, sözkonusu paravan şirketlerinin kime ait olduğunu bilmediğini bu bilgilerin UBS’te bulunduğunu belirtti.

ICIJ’ın paylaştığı rapor göre Mossack Fonseca aracılığıyla, bin 500 banka toplam 15 bin 600 paravan şirketi kurmuş. Fonseca aracılığıyla kurulan şirketlerin 2 bin 300’ü HSBC, bin 100’ü UBS, 378’i  Royal Bank of Canada, 92’si Commerzbank ve bin 105’i Credit Suisse tarafından oluşturulduğu iddia ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.