Obama’dan Afrika’ya yatırım sözü

Obama’dan Afrika’ya yatırım sözü

ABD Başkanı Barack Obama, Afrika’ya ‘doğal kaynak’ değil, eşit ve uzun dönem bir ‘ortak’ olarak baktıklarını söyledi. ABD ile Afrika arasında ticaretin gelişmesi için çok çalışılması gerektiğini belirten Obama, yatırım sözü verdi.

ABD – Afrika Liderler Zirvesi’nin ikinci günündeki İş Forumu kapsamında tüm gün çeşitli oturumlar düzenlendi. ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık 50 Afrika liderinin katıldığı zirvede ilk kez bugün konuştu.

Sözlerine Afrikalı liderlere ‘hoşgeldiniz’ diyerek başlayan Obama, zirveyi, “Bir ABD Başkanı’nın Afrikalı devlet ve hükümet başkanlarını misafir ettiği en büyük buluşma” şeklinde nitelendirdi. Afrika’nın fakirlik, çatışma ve hastalık gibi sorunlarla karşı karşıya olmasına rağmen dünyanın en gelişen ekonomisi olduğuna dikkat çekti.

Afrika’ya sadece ‘doğal kaynak’ olarak bakmadıklarını belirten Obama, “Başkan olarak şunu açıkça ortaya koydum ki Amerika Birleşik Devletleri, Afrika’nın başarısına ortak olma kararlılığındadır. İyi ortak, eşit ortak ve uzun dönem ortağı.” dedi.

Başkan olduğundan bu yana, Afrika’ya daha fazla yatırımı ve ihracatı desteklediğini dile getiren Obama, ABD’nin Afrika’ya ihracatının rekor seviyeye gelmesinden mutluluk duyduğunu dile getirdi. Obama, “Buna rağmen tüm Afrika ile ticaretimiz hala sadece Brezilya ile ticaretimiz seviyesinde. Çok çalışmamız gerekiyor. İyisini, çok daha iyisini yapmamız gerekiyor. Afrikalıların daha fazla Amerikan ürünlerini almasını istiyorum ve Amerikalıların daha fazla Afrikaya ait ürünleri almasını istiyorum.” şeklinde konuştu.

Obama’nın Afrika’ya yönelik yatırım hedeflerini açıkladığı konuşması sık sık alkışlarla kesildi. ABD Başkanı Coca-Cola’nın temiz su, General Electiric’in altyapı geliştirilmesi ve Marriott’un otelcilik sektörüne yatırımlar yapacağını dile getirdi.

İş Forumu kapsamında düzenlenen oturumlarda ABD’li şirketler Afrika’ya 14 milyar dolarlık ticaret yapacağını duyurdu. Sadece Coca-Cola ve General Electiric’in yatırımlarının 7 milyar dolardan fazla olacağı ifade ediliyor. ABD yönetimi ayrıca Afrika’ya yatırım ve ihracatı desteklemek için 14 milyar, Obama’nın öncülük ettiği ve enerji üretimini artırmayı hedefleyen Power Africa inisiyatifine ise 12 milyar dolar destek taahhütte bulunduğu belirtildi. Bu rakamlarla birlikte ABD, Afrika’ya toplamda 33 milyar dolarlık bir yatırım taahhüdünde bulunmuş oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.