‘Obamacare’ öncesi bilgilendirme çalışmalarına hız verildi

‘Obamacare’ öncesi bilgilendirme çalışmalarına hız verildi

Başkan Barack Obama’nın büyük bir mücadele sonucu kabul ettirdiği Düşük Maliyetli Sağlık Kanunu’nun (Affordable Care Act) yürürlüğe girmesine aylar kala, vatandaşları bilgilendirme çalışmalarına hız verildi. Halk arasında ‘Obamacare’ olarak bilinen kanun milyonlarca insanın sigortalı olmasını sağlayacak.


New America Media tarafından New York’ta basın mensupları için düzenlenen bilgilendirme programında, yeni sağlık yasasının ülkede yaşayan bütün insanlara detaylı bir şekilde anlatılması gerektiği ifade edildi. Amerika’da bulunan etnik haber kuruluşlarıyla birlikte çalışan derneğin direktörü Sandy Close, bilgilendirme çalışmalarında medyaya büyük görevler düştüğünü söyledi.


Ülke genelinde yaşayan 47 milyon insan sigortasız insandan 2.6 milyonu New York’ta bulunuyor. Eyaletteki genç nüfusun yüzde 50’si sigortasız. New York Toplum Hizmet Derneği Başkan Yardımcısı Elisabeth Benjamin’e göre yeni yasa ile birlikte 1.1 milyon New Yorklu sigorta sahibi olabilecek. New York’ta bulunan her 3 aileden birinin imkan yetersizliğinden sigortasını iptal etmek zorunda kaldığını belirten Benjamin, yeni sistemin insanlara daha iyi sağlık imkanı sunacağını ifade etti. Eyalette yaşayan birinin sigorta yaptırmasının yıllık 12 bin dolara malolduğunu hatırlatan Benjamin, “Bir ailenin sigorta yaptırmasının maliyeti ise 24 bin dolar. Yeni yasa ile birlikte bu sigorta ödemeleri yüzde 66 oranında azalacak. Çünkü yeni yasa ile birlikte iş sahiplerine de büyük vergi indirimleri sağlanacak. Çalışanın sigortasını karşılamayan işletme sahipleri, ceza ödemek zorunda kalacak.” dedi. Tasarının yasallaşmasının ardından New York’ta 407 milyon dolar ilaç tasarrufu sağlandığına dikkat çeken dernek yöneticisi, bu süreç içerisinde 4.4 milyon New York’luya koruyucu servis hizmeti verildiğini belirtti.


SON 10 YILDA 800 BIN ÇALIŞAN SİGORTASINI KAYBETTİ


New York’ta bulunan 285 bin küçük işletmenin yeni yasaya uygun şartlara sahip olduğu ve yasadan faydalanabileceği bildirildi. New York’ta Son 10 yılda 800 bin çalışanın sigortasını kaybettiği bildirildi. Mevcut durumda 15 bin farklı sigorta planı yer alıyor. 1 Ekim itibariyle şirketlerin sigorta planları netleşecek. Bu tarihten sonra isteyen istediği sigorta şirketinden faydanalabilecek. 50 kişiden fazla full time işçi çalıştıran şirket sahipleri, çalışanlarının sigortasını yaptımak zorunda kalacak. Aksi takdirde ceza ödeyecek. Mevcut durumda 15 bin farklı sigorta planı yer alıyor. Yeni yasa ile bunların azalması bekleniyor. New Yorklular yeni sigorta sayesinde 2.4 milyar dolar vergi indirimi alacak. Küçük işletmeler ise 220 milyon dolar vergi indirimi imkanında faydalanacak.


New York Çocuk Savunma Fonu Derneği Direktörü Lorraine Gonzalez Camastra, çocukların sağlık yardımı (Medicaid) programından faydalandığını ama yeni yasa ile birlikte isteyenlerin 26 yaşına kadar ailelerinin sigortasını kullanabileceğini belirtti. New York’ta 4.3 milyon insanın 0-17 yaş grubunu oluştururken, bu sayı Amerika genelinin yüzde 6.6 oranına takabül ediyor. New York’ta 283 bin 746 çocuğun hala sigortasız olduğuna dikkat çeken Camastra, yeni kanuna göre çocuklara yapılan sağlık yardımlarının genişletileceğini vurguladı.


Etnik yapıya göre ülke genelinde beyazların 21 milyon 500 bini, siyahilerin 7 milyonu, hispaniklerin ise 15 milyon 544 bini ve diğer grupların 4 milyondan fazla insan sigortasız bir şekilde yaşıyor.  


KAÇAK GÖÇMENLER YENİ YASADAn YARARLANAMAYACAK


1 Ocak 2014 yılında tam anlamıyla yürürlüğe girecek olan sağlık yasasının kaçak göçmenleri etkilemeyecek. Yasa dışı göçmenler  yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte sağlık yardımı alabilecek ama herhangi bir vergi indiriminden faydalanamayacak. Yeni yasaya rağmen 20 milyon insanın sigortasız olarak hayatına devam edeceği bildirildi. 6 milyon’dan fazla  insanın yasayı karışık bulduğu için herhangi bir işlem yapmacağı tahmin ediliyor.


Cumhuriyetçilerin büyük tepki gösterdiği Obamacare, ABD Yüksek Mahkemesi tarafından yasa olarak onaylanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.