Obama ‘orta gelirli aileleri’ güçlendirecek adımlar atılmasını istedi

Obama ‘orta gelirli aileleri’ güçlendirecek adımlar atılmasını istedi

ABD Başkanı Barack Obama, her yıl ocak ayında geleneksel olarak yapılan ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında ekonominin iyi bir seviyeye geldiğini, bundan sonra özellikle orta gelirli aileleri güçlendirecek adımların atılması gerektiğini belirtti.

‘Birliğin Durumu’ konuşmasında 6. kez Kongre’ye hitap eden Başkan Obama, zengin işadamlarının ödediği vergilerin artırılması, orta gelirli ailelerin ödediği vergilerin ise düşürülmesini istedi. 2 yıllık üniversitlerin ücretsiz olması gerektiğini kaydeden Obama, Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu Tennessee eyaleti ve Demokratların etkin olduğu Chicago şehrinin buna iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Kadın çalışanlara ücretli doğum izni vermeyen dünyadaki tek gelişmiş ülke olduklarını hatırlatan Başkan Obama, çalışan çiftlerin çocuk bakımlarına 500 dolarlık destek verilmesini teklif etti. 43 milyon işçinin hastalanmaları halinde ücretli izne ayrılamayacağını, bunun değiştirilmesi gerektiğini gündeme getirdi. ABD Başkanı, “Amerika’da her işçiye hastalık durumunuda 7 gün ücretli izin kullanabilecek imkanı tanıyan tasarıyı gönderin hemen imzalayayım. Doğru yapılacak şey budur.” dedi.

Son 5 yılda 11 milyon kişiye istihdam sağlandığını belirten Başkan Obama, petrol üretiminde artık bir numara olduklarını kaydetti. Obama, düşen petrol fiyatlarının her bir Amerikan ailesine 750 dolar tasarruf sağlama imkanı vereceğini belirtti.

Orta gelirli ailenin ekonomiye katkısı olduğunun çok açık olduğuna dikkat çeken Obama, “İş imkanlarını artırdığımız sürece bu politikalar faydalı olmaya devam eder. İş yavaşlatıp hükümetin kepenk kapatması ile ekonomiyi risk altına alamayız. Wall Street için yeni kurallar oluşturmak, göçmenlik yasasına karşı tekrar savaşmak için ailelerin sağlık sigortalarını onlardan alıp onların güvenliğini risk altına alamayız. Bununla ilgili önüme bir yasa gelirse, veto etme hakkımı kullanırım.” şeklinde konuştu.

Obama, “Şimdi, önümüzdeki 15 yıl veya gelecek 10 yılda neyi yapacağımızı seçecek durumdayız. Sadece birkaçımızın çok büyük başarılar elde ettiği bir ekonomiyi kabul edecek miyiz yoksa kendimizi gelirlerin artmasını sağlayan ve çaba gösteren herkese şans tanıyan bir ekonomiye mi adayacağız?” diye sordu.

Şirket CEO’larına seslenen Başkan Obama, saatlik ücretlerin artırılmasını gerektiğini belirterek “İşi tamamlayacak çalışan arıyorsanız, gazileri istihdam edin” diye konuştu. ABD Başkanı, Kongre’den daha fazla kişiye iş imkanı sağlayacak yatırım planına onay vermesi ve Küba ile ticari ilişkilerin artırılması için destek istedi.

Cumhuriyetçilerin çoğunluk sağladığı Kongre’de partililere konuşan Başkan Obama’yı milyonlarca Amerikalı televizyon ekranlarında canlı yayında seyretme imkanı buldu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.