Obama, ekonomide atılacak adımlar için birlik çağrısı yaptı

Obama, ekonomide atılacak adımlar için birlik çağrısı yaptı

Başkan Barack Obama ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında her iki partinin ekonomik gelişmelere karşı birlikte hareket etmesini istedi. Orta gelirli ailelere desteğini yenileyen Başkan Obama 1 Mart’ta otomatik olarak kesilecek olan 1,2 trilyon dolar savunma harcamaları için her iki partiye görev çağrısında bulundu. Obama, Amerikan halkının daha iyi bir vergi reformu hak ettiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda iki partinin birlikte çalışmasından dolayı bütçe açığının yaklaşık 2,5 trilyon dolar azaldığını hatırlatan Obama “Hedefimiz önümüzdeki birkaç yıl içinde bütçe açığını 4 trilyon dolar azaltmak.” dedi. Eski başkanlardan John F Kennedy’nin 50 yıl önce Kongre’de söylediği “Anayasanın gücü bize rekabet için değil, ilişkileri geliştirmek için verildi. Benim görevim bunu millete rapor etmek. Bunu geliştirmek hepimizin görevi.” sözünü hatırlatarak konuşmasına başlayan Başkan Obama partilerin çıkarlarını bir tarafa bırakıp Amerika’nın çıkarları için hareket etmelerini istedi.

Bütçe açığı ile ilgili Cumhuriyetçilere yaptığı teklifin ekonomiye bir kuruş yük olmayacağının altını çizen Obama, vergi gelirlerinin artırılmasının ile birlikte harcama kesintilerinin dengeli bir şekilde hayata geçirilmesini istedi.

Kongre’de bulunan davetlilerin yanı sıra, televizyonları başında milyonlarca insanın seyrettiği ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında Eğitim konusuna da değinen Obama 4 yaşındaki bütün çocuklar için okul öncesi eğitim imkanı vermeyi hedeflediklerini bu proje için Avrupa Birliği’ne (AB) 50 milyar dolarlık acil altyapı teklifinde bulunduğunu söyledi. Amerika’da üretimlerini artıran Apple ve Ford şirketlerinin yeni iş istihdamları oluşturdukları için memnuniyetini dile getiren Obama “ Hükümetin tamamlanmamış görevleri var. Sadece birkaç kişiyi değil, birçok kişi temsil ediyoruz. Bireysel inisiyatif serbest girişimleri teşvik ediyoruz. Bununla ülke genelindeki bütün çocuklara fırsat kapılarını açıyoruz.”diye konuştu.

Federal asgari saatlik ücretin 9 dolar olması için teklifte bulunan Obama ayrıca Kongre’nin iklim değişikliğine karşı üretime destek vermemesi halinde kendi yetkilerini kullanacağını dile getirdi.

Partilerin birlikte hareket etmesinin tam zamanı olduğunu vurgulayan Obama “ Yeni iş imkanları oluşturacak, bütçe açığını azaltacak kapsamlı vergi reformu için çok iyi bir şans. Küçük işletmeler için daha az zaman harcanacak formlar ve daha fazla işçi çalıştıracak şekilde hazırlanması lazım. Milyar dolarlık insanların yanında çalıştırdıkları insanlardan daha az vergi ödemelerini değiştirmek lazım.Bunun yanında Amerika’da istihdam oluşturmak için yurtdışından gelen şirketlere daha az vergi ödemesi sağlayan bir vergi kodunun hazırlanması gerekir.”şeklinde beklentilerini ifade etti.

Her iki partininde yüzde yüz istediğini yaptıramayacağına değinen Obama “Vergi reformunun kolay olmayacağını biliyorum. Siyasetin her iki kanadı için zor olacak. Bu konuda alternatifler geliştirmek iş kaybına neden olur, ekonomimiz zarar görür. Zor şartlarda çalışan milyonlarca Amerikalıyı zor durumda bırakırız. Gelin parti çıkarlarını bir tarafa bırakıp, yatırımcıya risk aldırmadan, korkutmadan adım atalım. Hadi burda hemen şimdi anlaşalım. İnsanlar Amerikan hükümetinin borçlarını zamanında ödediğini görsün ve buna inansın.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.