Obama çok tartışılan Keystone boru hattı projesini veto etti

Obama çok tartışılan Keystone boru hattı projesini veto etti

ABD Başkanı Barack Obama, ülkede büyük tartışmalara yol açan Keystone XL petrol boru hattı projesi tasarısını veto etti.

Cumhuriyetçilerin desteklediği proje ABD Senatosu ve Kongresi’nden onay aldıktan sonra Başkan Obama’nın önüne gelmişti. Obama, Amerika’nın global bir lider olduğunu ve iklim değişikliğine karşı ciddi bir adım attıklarını belirterek, “Açıkçası bu projeyi imzalamak, bu liderliğin altını oymaktır” dedi.

Veto kararını Beyaz Saray’da Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile birlikte açıklayan Obama, bu sabah Kanada Başbakanı Justın Trudeau ile de konuşup kararını bildirdiğini ifade etti. Uzun zamandır proje konusunda çalışmalar yapan Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili Obama’yı bilgilendiriyordu.

Projenin politikada ‘aşırı konuşulduğu’ eleştirisinde bulunan Obama, “Bu proje ne ekonomi için ne de iklim felaketlerine karşı sihirli bir değnek değildir” dedi. ABD Başkanı, Keystone petrol boru hattı ile daha fazla istihdam sağlanmayacağını ve petrol fiyatlarının düşmeyeceğini kaydetti. Cumhuriyetçiler ise projenin 42 bin kişiye istihdam sağlayacağını savunuyor. Obama, isithdamın farklı planlarla da sağlanabileceği çağrısında bulundu.

ABD başkanı, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından önümüzdeki günlerde Paris’te düzenlenecek iklim görüşmelerine katılacağını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry yaptığı açıklamada, projenin ülkenin ulusal güvenlik çıkarlarını ilgilendirmediğini söyledi.

Kanada’dan 2 bin km uzaklıkta bulunan ABD’nin Nebraska eyaletine kadar uzanan dev projenin 8 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyordu. Proje onaylanmış olsaydı, Kanada’dan Nebraska’daki rafinerilere günlük 800 bin varil petrol getirilmesi hedefleniyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.