Obama bütçe planını açıkladı, Cumhuriyetçilerden uzlaşı istedi

Obama bütçe planını açıkladı, Cumhuriyetçilerden uzlaşı istedi

Başkan Barack Obama, “Bütçe kesintilerinde, ben Cumhuriyetçilerin isteklerinde yarı yol gittim, Cumhuriyetçilerin de önümüzdeki gün ve haftalarda adım atmasını ve bütçe açığı ve borç konusunda iddia ettikleri gibi ciddi olduklarını göstermelerini umuyorum” dedi.

 

Obama, Kongre’ye 3,8 trilyon dolarlık harcama ile bütçe açığının 1,8 trilyon dolar azaltılmasını içeren bütçe planını açıkladı.

 

Beyaz Saray’da Gül Bahçesi’nde kameraların karşısına geçen Obama, ekonomik gelişme ile bütçe açığını azaltabilmenin aynı anda mümkün olduğunu söyledi.

Kendisinin dengeli bir bütçe sunduğunu belirten Obama, yüksek teknoloji, enerji, okulların kalitesinin artırılması, alt yapı hizmetleri gibi konulara yatırımlardan, vatandaşların en az geçinebilecekleri kadar asgari ücrete sahip olması gerekliliğinden vazgeçemeyeceklerini kaydetti.

Obama, ancak bazı alanlarda kesintilere gitmek gerektiğini, burada da Kongre’deki Cumhuriyetçilerin istediği gibi doğrudan keskin kısıtlamalar yerine daha akıllı yollara başvurmanın doğru olduğunu söyledi. Bu nedenle, özellikle bütçe açığının en büyük kaynaklarından olan Medicare (sağlık sigortası) gibi alanlarda “akıllı” kesintilere gideceklerini ifade eden Obama, faturayı yaşlılardan çıkarmak yerine, işlemeyen programların kapatılması gibi yollarla harcamaları azaltacaklarını dile getirdi.

Bu sayede 2 trilyona yakın tasarruf sağlayacaklarına dikkati çeken Obama, bunun yanında önceki dönemlerde yaptıkları düzenlemelerle zaten 2.4 trilyon dolar azaltıkları bütçe açığının, toplamda 4 trilyon dolar düşeceğini söyledi.

        

ZENGİNLERE VERGİ ARTIŞI

        

Bunun yanında geliri artırmanın önemine de değinen ABD Başkanı, bunun için de zenginlerin ve büyük şirketlerin vergi kodlarından avantaj sağlamasının önüne geçmek gerektiğini vurguladı. Obama, taslakta, yıllık hane geliri 1 milyon doların üzerindekilerin en az yüzde 30 vergi ödemesini sağlayarak, bütçeye 580 milyar dolar gelir elde etmeyi amaçlıyor.

 

Obama, Medicare gibi kurumlarda kesintileri müzakere masasına koyduğunu ima ederek, “Bütçe kesintilerinde, ben Cumhuriyetçilerin isteklerinde yarı yol gittim, Cumhuriyetçilerin de önümüzdeki gün ve haftalarda adım atmasını ve bütçe açığı ve borç konusunda iddia ettikleri gibi ciddi olduklarını göstermelerini umuyorum” ifadesini kullandı.

Bu bütçede “olayı saptıran, göz boyayan” bir yer olmadığını söyleyen Obama, bütçe meselesinin siyasi çekişmelere girilmeden sağduyu ile yaklaşıldığında çözülebileceğine inandığını belirterek, Kongre’yi de hareket etmeye çağırdı.

 

ABD Kongresi’nde zaten Senato kanadı da Temsilciler Meclisi kanadı da kendi bütçe önerisini geçirmişti. Şimdi de Obama, kendi bütçe önerisini ortaya koydu. Obama’nın bu bütçe önerisini Cumhuriyetçilerin kabul etmesi beklenmiyor ama Obama yönetimi bu taslağı, “ölü haline gelen” bütçe müzakerelerine tekrar başlamada kullanmak istiyor.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/T3z-aK7H2AE” frameborder=”0″ allowfullscreen]

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.