‘Novartis, SGK’yı rüşvetle bağlamış’

‘Novartis, SGK’yı rüşvetle bağlamış’

Uluslararası haber ajansı Reuters’in ortaya çıkardığı rüşvet iddiaları gündeme bomba gibi düştü.

Meydan gazetesinin haberine göre, isimsiz bir itirafçının iddialarında İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis’in danışmanlığını yapan Alp Aydın Danışmanlık ve Müşavirlik şirketi Türkiye’de tam 85 milyon dolar rüşvet dağıttığı belirtildi.

İsimsiz ihbarcının iddialarına göre şirket böylece yeni iş ve rekabet avantajı sağlamak ile suçlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Alp Aydın Danışmanlık iddialar hakkında yorum yapmadı.

Kamu hastaneleri ilacı alacak
İddiaların yer aldığı ve Reuters’e de ulaşan 17 Şubat tarihli e-posta, isimsiz bir ihbarcı tarafından gönderildi. İhbarcının iddiasına göre; Novartis’in elde ettiği yeni iş ve rekabet avantajı, şirketin ürettiği ilaçların kamu hastaneleri satın alma listelerine eklenmesi ve iki ilacın Türkiye’deki isimlerinin kamu izniyle değiştirilmesinden oluşuyor. Ayrıca, iki ilacın Türkiye’deki isimlerinin değiştirilmesi başka ülkelerde ilaçların fiyatlarının düşürülmesinin önüne geçiyor.

İlaç şirketi Novartis, iddialar hakkında inceleme başlattığını açıkladı. İhbarcının 5000 kelime uzunluğundaki e-postayı gönderdiği kişiler arasında Novartis CEO’su Joe Jimenez ve şirketin denetim ve düzenlemelere uyum kurulu başkanı Srikant Datar yer alıyor. Şirket sözcüsü Eric Althoff, “Uygunsuz davranış iddialarını son derece ciddi ele alıyor ve tüm iddiaları etraflıca araştırıyoruz” dedi.

İddiaların bir kısmında ise Alp Aydın’ın Novartis Türkiye’nin yazdıkları reçetelerde şirketin ilaçlarına yüksek oranda yer veren doktorların akrabalarını işe aldığı belirtildi. Şirket yetkilileri iddiaların araştırıldığını belirtti. Novartis geçen hafta Çin’de rüşvet verdiği iddialarıyla ilgili uzlaşma için ABD sermaye piyasası düzenleme kurumuna 25 milyon doların üzerinde ödeme yapmayı kabul etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.