Nobel’den önce Koç keşfetti

Nobel’den önce Koç keşfetti

Dünyaca ünlü Nobel ödülleri bu sene ülkemizde daha yakından takip edildi. Çünkü ilk kez kimya alanında bir Türk, North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, DNA alanındaki çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü’nün aldı.

Bilim adamı Sancar’ı Nobel’den önce sağlık alanında DNA onarımı çalışmaları sebebiyle Vehbi Koç Ödülü’nü almıştı. Vehbi Koç Ödülü’nü almaya geldiğinde ona ‘Nereye gidiyorsun?’ diye soran Amerikalı dostlarına “Türkiye’nin Nobel’ini almaya gidiyorum.” şeklinde cevap vermişti.

DNA ÇALIŞMALARI NOBEL GETİRDİ

Türkiye’nin Nobel’ini Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un elinden 2007 yılında alan Sancar, aradan 8 yıl geçtikten sonra dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak gösterilen Nobel Ödülü’nü kazandı. Koç Holding’in ‘Bizden Haberler’ dergisinde yer verilen ödül için, “Bilim dünyasında ilk kez Türk bir bilim adamının aldığı bu ödül hepimizi gururlandırdı.” ifadeleri kullanıldı. 1946 yılında Savur’da çiftçi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Aziz Sancar, liseden sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. Burada ikinci sınıftayken biyokimyaya yönelen ve bu alanda çalışmalarına başlayan Sancar, 1969 yılında mezuniyetinin ardından doktor olarak Savur’a geri döndü. Buradaki hayatını ‘bana en çok mutluluk veren tecrübe’ ifadeleriyle aktardı. Nobel’e attığı ilk büyük adım biyokimya alanında çalışmak isteyen Sancar’ın TÜBİTAK’ın karşılıksız desteğiyle Johns Hopkins Üniversitesi’ne gitmesi oldu. North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik öğretim üyesi olan Prof. Dr. Aziz Sancar, sağlık alanında DNA onarımı ve diğer farklı çalışmaları sebebiyle dünya çapında başarılara imza attı. Bu çalışmalarıyla 2007 yılında Vehbi Koç Ödülü’ne layık görülmüştü. Ayrıca 1984’te Presidential Young Investigator Award, 1990’da American Society for Photobiology Research Award, 1995’te TÜBİTAK Bilim Ödülü gibi önemli ödülleri de çalışmalarıyla hak etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.