Nike’tan İslam ve Müslüman’a izin yok

Nike’tan İslam ve Müslüman’a izin yok

Nike firmasının Air Jordan marka ayakkabılarında, müşterilerin isteğine bağlı olarak özel yazı yazılan bölüme “İslam” ve “Müslüman” kelimelerini kabul etmediği ortaya çıktı.

Nabeel Kaukab isimli bir Nike müşterisi Facebook sayfasında paylaştığı alıntıda kendisinin bir çift Air Jordan aldığını yazdı. Müşterilerin ayakkabıyı kendileri için tasarladıkları bölümde “İslam” ve “Müslüman” (Muslim) kelimelerini deneyen Kaukab firmanın bu kelimelere izin vermediğini fark ettiğini ifade etti.

Nike müşterilerinin altı harfe kadar belli kelimeler dışında her istediğini yazıyor. Nike’ın kullanım şartnamesinde yazılamayacak kelimeler için şunlar belirtiliyor; “küfür”, “uygunsuz argo kelimeler”, “kutsal değerlere hakaret”, “aşağılayıcı veya ayrımcı ifade”, “şiddeti teşvik etme”, “Nike’ın ürünlerinde görmek istemeyeceği maddeler”, “başka bir markanın ismi veya fikri.”

Kaukab yazısında İslam ve Müslüman’ın Nike’ın şartnamesinde belirttiği hususlardan hiçbirine aykırı olmadığını, bu sebeple istediği ayakkabıların kendisine verilmesini talep etti.

Nike konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmasa da şirketin bu uygulamasıyla ilgili akıllara bir sebep geliyor.

Nike 1997 yılında ürettiği bazı ayakkabıların arkasına alevler içinde “Air” yazmıştı. Ancak Amerika – İslam İlişkiler Konseyi bu yazılışın Arapça Allah yazılışına çok benzediğini belirtip firmaya şikayette bulunmuştu.  Nike bu şikayet üzerine dünya çapında dağıtılan 38 bin ayakkabıyı geri çağırmış ve konseyin ABD’de belirlediği bir ortaokula çocuk parkı yaptırmıştı.

Nike özel üretim ayakkabılara “Allah”, “Kuran”, “Cihad”, “IŞİD” ve “Daesh” yazılmasını kabul etmiyor. Aynı şekilde “Muhammed”in altı harfli yazılışlarına da izin verilmiyor.

Kaukab kendisinin dini bir aktivist olmadığını belirtip, istediği ayakkabıların 1997’de yaşanandan farklı olduğunu savunuyor ve bu ayakkabıların hiçbir Müslüman’ı incitmeyeceğini ya da Müslümanlara yönelik nefret içermediğini iddia ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.