Nihat Ergün: “Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi iki G-20 ülkesine yakışmıyor”

Nihat Ergün: “Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi iki G-20 ülkesine yakışmıyor”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından organize edilen ve ABD yönetimi, ülkedeki büyük sektör temsilcileriyle küçük ve orta ölçekli işletmeleri Washington’da bir araya getiren ‘Ulusal Küçük İşletmeler Haftası’ etkinliklerine katılarak bir konuşma yaptı.
Bakan Ergün, bu etkinliğin KOSGEB ve SBA arasında yakın işbirliği açısından önemine dikkat çekerek “Bu kurumlar arasındaki iş birliğinin hem iki ülke ekonomisine hem de küçük ve orta işletmeler arasındaki ilişkilere pozitif manada katkıda bulunduğuna inanıyorum” dedi.

Türkiye’nin dünyada 17., Avrupa’da 6. büyük ekonomi haline geldiğini anlatan Ergün, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına girmeyi planladıklarını ifade etti. Bakan Ergün “Biz göreve geldikten sonra bankacılık sistemi ve bütçe açığı ile ilgili somut adımlar attık ve sonuç olarak Türkiye, diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha iyi bir performans sergiliyor. Türkiye, ekonomik kriz döneminde hiçbir bütçe kaynağını global finansal enstitülere aktarmayan tek Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkesidir” diye ekledi.            
2002’de 230 milyar dolar olan milli gelirin 2011’de 772 milyar dolara ulaştığını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanı, özel sektöre yapılan yatırımın 43 milyar Türk lirasından 235 milyar Türk lirasına ulaştığını, ülkedeki yabancı sermayenin ise 11 milyar dolardan 110 milyar dolara çıktığını aktardı.

nihatergunTürkiye’nin gelecek 20 sene boyunca 100 milyonluk bir nüfuse ulaşacağın tahmin edildiğini dile getiren Ergün, genç, dinamik nüfus ile Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Rusya, Kafkaslar, Orta Asya’ya kolay erişim sağlayan eşsiz coğrafi konumun Türkiye’nin geniş potansiyelini gösteren iki önemli faktör olduğunu söyledi.

ABD ve Türkiye arasındaki 20 milyar dolarlık ticari hacminin iki G-20 ülkesine yakışmayacak düzeyde yetersiz olduğunu ifade eden bakan, 2000-2010 yılları arasında toplam ticari hacmin yüzde 307 artmasına rağmen ABD’ye ihracın sadece yüzde 20 arttığına dikkat çekti. Ergün,  “Türkiye ile ABD arasındaki güçlü siyasi ilişkiler ekonomik ilişkilere yeteri kadar yansımıyor. Ben sizi Türkiye’de ticaret yapmak için teşvik ve davet ediyorum. Bu bağlamda sorumluluk biz politikacılar, bürokratlar ve ilgili kurumların üzerine düşüyor” dedi.
ABD Küçük İşletmeler Kurumu (SBA) Başkanı Marie Johns ise ABD ve dinamik ticari partneri Türkiye arasında Türkiye arasında ikili ticaret hacminin 2011’de yüzde 35 arttığını vurguladı. Türkiye’nin bu artan ekonomik isteklerini karşılamada küçük işletmeler için yeni imkanlar sunulduğunu söyleyen Marie Johns, Başkan Obama’nın da Türkiye ile ABD arasındaki yakın ilişkilere ve iki ülke arasında ticaret yapan küçük işletmelere büyük önem verdiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Türk Ticaret Pavyonunun açılışını yapan Nihat Ergün Türkiye’den gelen işletmelerin masalarını tek tek dolaştı dolaştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.