New York ve California’da saatlik asgari ücret arttı

New York ve California’da saatlik asgari ücret arttı

New York’un ardından California’da asgari ücretin saatlik 15 dolara yükseltilmesi kararı aldı.

California Valisi Jerry Brown, 2022’ye kadar asgari ücretin 15 dolara yükseltileceğini duyurdu. Geçen hafta  New York Valisi Andrew Cuomo yaptığı açıklamada New York şehrinde asgari ücretin 15 dolara yükseltildiğini duyurmuştu.

California’da 1 Ocak tarihine kadar 26’dan fazla işçi çalıştıran şirketlerin asgari saatlik ücretlerini 10.50 dolara yükseltilmesi gerekiyor. 2022’ye kadarda asgari ücretler 15 dolara yükseltilecek. Söz konusu artış California’daki 6,5 milyon çalışanı etkileyecek.

Eyalette çalışanların yüzde 43’ü saatlik 15 dolardan daha az ücret alıyor. California Valisi Jerry Brown çıkartılan son yasanın çok önemli olduğunu belirterek, “Bu sadece ekonomik adalet ile ilgilidir. Bütün sorunlarını çözmeyebilir ama çözüm konusunda önemli bir adım atılmıştır” dedi

New York’taki yeni yasaya göre ücret artışı öncelikle New York şehrinde (NYC) gerçekleşecek. En az 11 çalışanın olduğu şirketler 2016’nın sonuna kadar 11 dolar, ondan sonraki 2 yıl için de ikişer dolar artışa gidecek. New York Valisi Andrew Cuomo, karar sonrası Twitter hesabından yaptığı açıklamada, asgari ücreti 15 dolara yükselten kararı onaylamaktan ‘gurur’ duyduğunu söyledi.

California ve New York’la başlayan ücret artışının New Jersey, Connecticut, Washington DC ve Massachusetts eyaletleri ile devam etmesi bekleniyor.

Washington merkezli Public Religion Research Institute (PRRI)’nin anketine göre Demokratların yüzde 84’ü, bağımsızların yüzde 58’i ve Cumhuriyetçilerin yüzde 32’si asgari ücretin 15 dolara yükseltilmesini destekliyor. ABD başkanlığı için Demokrat Parti’den aday olmak için yarışan Hillary Clinton ve Bernie Sanders asgari ücretin artırılması vaadinde bulunuyor.

ABD’de geçen yıllarda New York, California ve Washington DC başta olmak üzere birçok farklı yerde işçiler, asgari ücretin 15 dolara yükseltilmesi için protesto gösterilerinde bulunmuştu.

ABD’de federal yasalara göre saatlik çalışma ücreti şuan için 7,25 dolar. ABD Başkanı Barack Obama her fırsatta bu ücretin artırılması gerektiğini belirtiyor.

Bazı işadamları, asgari ücretin yükseltilmesinin özellikle küçük işletmelere zarar verebileceğini savunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.