Mutsuzken alışveriş merkezlerinden uzak durun

Mutsuzken alışveriş merkezlerinden uzak durun

Her gün milyonlarca insan alışveriş merkezlerine akın ediyor. Bu insanlardan bazılarını, herhangi bir ihtiyacı olmadığı halde kendini alışveriş yapmak zorunda hissedeler oluşturuyor.

Uzmanlara göre bu insanlar için alışveriş, ihtiyaçtan öte bir ‘hastalık’ haline gelmiş durumda. Pek çok uzman, bu insanları; uyuşturucu, alkol ve sigara bağımlıları gibi görüyor. Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre Amerika’da kadınların yüzde 6’sı, erkeklerin ise yüzde 5,5’i alışveriş bağımlısı. Uzmanlar, üzgün, endişeli ve mutsuz hissettiğiniz zamanlarda alışveriş merkezlerinden uzak durun tavsiyesinde bulunuyor.

Terapist ve Yaşam Koçu Dianne Long, alışveriş yapma rahatsızlığının insanların sosyal yaşamında çok ciddi sorunlar oluşturduğuna değiniyor. Bu durumu kronik hastalık olarak niteleyen Long, “Nasıl bazı insanlar yemek yiyerek kendini mutlu hissediyorsa, alışverişkoliklerin durumu da aynı” diyor. Bu sorunun eşler arasında boşanmaya varan sıkıntılara yol açtığına dikkat çekiyor.

ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞININ SEBEPLERİ NELER?

Uzmanlar alışveriş bağımlılığını özellikle, kredi kartları, alışveriş siteleri ve sosyal çevreye bağlıyor. Özellikle kredi kartlarının getirdiği taksit imkânlarına ve şirketlerin başlattığı indirimlere insanların temkinli yaklaşmasını tavsiye ediyor. Çocuklarına zaman ayırmayan ailelerin, bu eksikliği hediyelerle kapatmaya çalışmasının çocuklar üzerinde son derece olumsuz etkiler yaptığına da vurgu yapılıyor. Long, şu tavsiyelerde bulunuyor: “İnsanlar bu rahatsızlığı kendilerinde fark ettikleri anda hemen psikoloğa başvurmaları gerekir. Alışveriş merkezlerinden uzak durmak lazım.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.