Mustang 50 yıl sonra Avrupa’da

Mustang 50 yıl sonra Avrupa’da

Ford’un uzun kaputlu coupe spor araba olan ‘pony car’ sınıfındaki efsanesi Mustang, 50. yaşını doldurdu.

1964’ten beri 9 milyondan fazla satılan model, bugüne kadar Avrupa’da satılmıyordu. 2015’te doğan 6. nesil Avrupa yollarına çıktı. Aracın Türk tutkunları yılın son çeyreğini beklemek zorunda kalacak.

Amerikalı motor devi Ford’un en prestijli modeli Mustang, 1964’ün baharında New York’taki otomobil fuarında sergilenerek performans seven otomobil  tutkunlarının karşısına çıkmıştı. O tarihten beri 6 kez yüzünü değişen model, sadece Kuzey Amerika pazarında satılıyordu.

Üretici, 50 yaşına basan Mustang’i Avrupa pazarına getirmek için geri sayıma başladı. Modele şimdiden 2 bin 600 adet ön sipariş geldi. Avrupa homogolasyonunda yer alan Türkiye pazarına satışların ise üçüncü çeyreğe kadar yetişmesi için yoğun çalışmalar devam ediyor.

22 Mayıs’ta kapılarını açacak İstanbul Autoshow Fuarı’nda tanıtımı yapılacak Ford Mustang’in yaz sonuna kadar geleceğinin duyurulması ile şirket şimdiden 45 adet sipariş almış. Henüz Türkiye fiyatının belirlenmemesine rağmen araca sahip olmak isteyenin 130 ile 150 bin dolar arası para ayırması gerekeceği tahmin ediliyor.

6’ncı jenerasyon Mustang, Fastback ve Convertible gövde seçenekleriyle yollara çıkacak. 2,3 litre EcoBoost motorla 317 PS güç üreten araç, 5,0 litre Ti-VCT V8 ile de 421 PS güce ulaşıyor. EcoBoost motor ile 0’dan 100 km/saat hıza 5,8 saniyede ulaşılırken, V8 motorda bu süre 4,8 saniyeye düşüyor. Sektörün en ikonik tasarımları arasında gösterilen Mustang’in yeni tasarımında karakteristik tasarım detayları muhafaza edilmiş: Alçak ve geniş tavan, dik eğimli ön ve yan camlar, üç boyutlu, üç çizgi halindeki stoplar, uzun motor kaputu, kısa bagaj kapağı, köpekbalığı burnu şeklindeki tampon ve radyatör ızgarasındaki dörtnala koşan kısrak. Araçta 10 farklı renk seçeneği bulunsa da en fazla ilgi görmesi beklenen renk model ile özdeşleşmiş olan kırmızı olacaktır.

Aracın tutkunlarına rahatsızlık vermemek adına iç tasarıma teknoloji desteği geleneksel dokuyu bozmadan yerleştirilmiş. Bu yaklaşımla kolay kullanıma elverişli kokpitine 8 inçlik dokunmatik ekran ve SYNC 2 standart olarak sunuluyor. Deri kaplı 3 kollu direksiyon simidinin ardındaki büyük iki daire içinde hız ve devir göstergeleri yer alıyor. Mekanik el freni sürücüye yakın olacak şekilde yüksek orta konsolda bulunuyor.

1966’DAN SONRA SATIŞ DİBE VURMUŞTU

Mustang, bugüne kadar tüm dünyada 9 milyon adetten fazla satıldı. Amerika’da 1964’ün ikinci yarısında satışa çıkan araç 121 bin 358 adet satmıştı. Ertesi yıl 559 bin 451 adet satışa ulaştı. Tarihinin rekorunu ise 1966’da 607 bin 560 adet ile gerçekleştirdi. Bu tarihten itibaren dalgalı seyir izleyen satışları giderek azaldı. Son olarak 2014’teki Amerika satışları 82 bin 635’e kadar geriledi. Ford, Avrupa pazarının da katkısına güvenerek yeni Mustang ile efsaneye can vermeyi amaçlıyor.
Hayatı boyunca 9 bin kere ünlülerle oynadı
Mustang, Sean Connery ile 2 Bond filmi de dahil olmak üzere Will Smith, Nicholas Cage, Jason Statham, Tom Cruise ve Steve McQueen gibi ünlü aktörlerin filmlerinde yer aldı. 50 yıllık geçmişinde, 9 bini aşkın şarkı, TV şovu ve bilgisayar oyununda yer aldı. Bill Clinton, Jim Morrison ve Jay Leno gibi ünlülerle de poz veren Mustang’in ilk lansmanı New York’taki Empire States çatısında yapılmıştı. 2014’teki son neslin lansmanı ise dünyanın en yüksek binası, Dubai’deki Burj Khalifa’nın çatısına çıktı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.