Moody’s’ten Türkiye’ye erken seçim uyarısı

Moody’s’ten Türkiye’ye erken seçim uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinden Moody’s, Türkiye’de yapılacak erken seçimin ekonomiye yansımaları konusunda uyarılarda bulundu.

Erken seçim kararından sonra bir açıklama yayınlayan Moody’s, siyasi belirsizliğin olduğu bir ortamda ekonomik politikaların uygulanmasının gecikeceği ve bunun da kredi notunu ‘negatif’ etkilyeceğini duyurdu. Açıklamada, “Artan jeopolitik ve gelişmekte olan piyasalardaki riskler ile politikadaki karakterize ortam, dışsal bir şokun finansal istikrarsızlığa yol açma olasılığını artırıyor.” denildi.

Uzun süreli siyasi belirsizliğin istikrarsızlığa sebep olacağı uyarısında bulunan Moody’s, “Bir önceki seçimden sonra yeniden seçime gitmek Türkiye’nin kredi notunu negatif etkiler. Çünkü uzun süren siyasi belirsizlik dış açıkları azaltmak, yatırım ortamını iyileştimek ve ekonomik büyümeyi yeniden etkinleştirmek için gerekli olan ekonomik politikaların uygulanmasını geciktirecektir.” ifadeleri kullanıldı.

Politik belirsizliğin yanısıra, PKK ile yapılan ateşkesin sona ermesi ve Çin piyaslarında yaşanan türbülansın gelişmekte olan piyasalardaki riskleri arttırdığına dikkat çekildi. Türk lirasının büyük bir baskı altında olduğunu belirtilerek, “TL yılın başından itibaren dolara karşı yüzde 24 değer kaybetti. Portföy çıkışları döviz rezervleri üzerindeki baskıyı hızlandırırken, yerli hisse senedi ve devlet tahvili, tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.” denildi.

Türkiye’deki siyasi türbülansın ve değişen küresel piyasların iç talebi özellikle yatırımcıları etkileyeceği kaydedildi. 2019’dan önce muhtemel bir erken seçimle oluşabilecek kırılgan siyasi ortamin ekonomik istikrarı olumsuz etkileyeceği de vurgulandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.