Moody’s’den Türk bankaları için “lira” uyarısı

Moody’s’den Türk bankaları için “lira” uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody’s, son dönemde lirada artan erimenin Türk bankalarının kredi profillerini etkileyebileceği uyarısı yaptı.

Moody’s’in Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Analisti Irakli Pipia’nın kaleme aldığı değerlendirme notunda, “Liranın son aylarda yaşadığı değer kaybı, Türk bankalarının varlık kalitesinde bozulmaya ve risklerde artışa işaret edebilir ve bu gelişme bankalar için baskı oluşturabilir” dedi.

Liradaki değer kaybının Türk bankalarının varlık kalitesini etkileyeceğine dikkat çeken Pipia, bankacılık sistemi genelinde borçların yaklaşık yüzde 30’unun döviz cinsinden olduğunu anımsattı ve “Liranın değer kaybı yaşaması borç geri ödemelerinin artmasına neden olacaktır” dedi.

Pipia, liradaki değer kaybının farklı bankalar üzerinde farklı yansımaları olabileceğine de dikkat çekerek, bu baskıların her bankada farklı etki yaratmasına karşın, sistem genelinde gelişmelerin “negatif” olmasının beklendiğini vurguladı.

Pipia’ya göre, finansman yapısı ve değişen yatırımcı algısına ilişkin yaklaşımlar, Moody’s’in Türk bankacılık sektörünün geneli üzerinde “negatif görünüm” değerlendirmesini destekleyecek nitelikte.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.