Moody’s: Jeopolitik riskler notları etkileyecek

Moody’s: Jeopolitik riskler notları etkileyecek

Kredi derecelendirme şirketi Moody’s, Ortadoğu başta olmak üzere, birçok bölgede etkisini sürdüren jeopolitik risklerin, 2015 yılında ülkelerin kredi notları üzerinde de etkili olacağı uyarısı yaptı.

Moody’s’in “Jeopootik riskler credibiliteyi nasıl etkiliyor?” başlıklı raporunda, akut jeopolitik risklerin ekonomik büyüme ve krediler üzerinde etkili olacağı, ancak bu risklerin kredi notları üzerinde yaratağı etkinin, boyutlarına ve kalıcılığına bağlı olacağı vurgulandı.

Moody’s, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi (EMEA) Direktörü Colin Ellis,”Jeopolotik riskleri, özellikle Ortadoğu ve Bağımsız Devletler topluluğu için dört ana belirleyici etkenden biri olarak tanımlıyoruz” dedi.

Raporda, jeopolitik sorunların, politik ve coğrafik etkenlerin belirli ülkeler ya da bölgelerde neden olduğu olaylar toplamı olduğuna dikkat çekildi ve “Bunlar resmi askeri ya da terörist saldırılara ya da ticaret yasakları ya da yaptırımlarıyla sonuçlanan agresif ekonomik eylemlere yol açar. Bu tür gelişmeler de çoğunlukla ekonomik gelişmelere zarar verir” denildi.

“ÜLKE NOTU DİĞERLERİNE YANSITILIR”

Jeopolitik risklerin ülke kredi notları değerlendirmelerinde dikkate alındığına işaret edilen raporda, herhangi bir ülkenin kredi notunun jeopolitik riskler nedeniyle düşürülmesi durumunda bunun hükümet ile ilişkili tahvil çıkaran kurumlara da yansıtılacağı uyarısı yapıldı.

Raporda ayrıca, Moody’s’in çapraz-sektör metodolojisi çerçevesinde, böyle bir gelişmenin aynı zamanda diğer yerel borçlanma aracı çıkaranlara da yansıtılmakta olduğuna da dikkat çekildi.

GÖZLER 11 NİSAN’DA

Moody’s, 5 Aralık’ta beklenen Türkiye’nin ülke notuna ilişkin kararı, geçen 8 Ağustos’ta olduğu gibi, yine açıklamadı. Moody’s takvimine göre bundan sonraki değerlendirme 11 Nisan’da açıklanacak.

Kredi şirketi, bu yıl 11 Nisan’da Türkiye’nin Baa3 olan kredi notunu değiştirmemiş, ancak “durağan” olan görünümünü “negatife” indirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.