Merkel: AB-ABD Ticaret ve Yatırım Anlaşması bu yıl yürürlüğe girecek

Merkel: AB-ABD Ticaret ve Yatırım Anlaşması bu yıl yürürlüğe girecek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaklaşık 800 milyon tüketiciyi kapsayacak olan Avrupa Birliği (AB)-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın 2015 yılı içinde yürürlüğe konulacağını söyledi.

İngiltere’ye yaptığı resmi ziyarette Başbakan David Cameron ile birlikte ilgili anlaşmayla alakalı açıklamalarda bulunan Merkel, “ABD ile yapılan ticarette diğer engelleri de kaldırmamız gerekiyor, özellikle de 2015 yılında AB ile ABD arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı yürürlüğe koyarak.” dedi.

Üzerinde müzakere edilen ticaret ve yatırım ortaklığı anlaşmasının en önemli ayağını AB içinde Almanya’nın oluşturması dikkatleri bu ülkenin açıklamalarına odaklarken, Almanya özellikle kendi mallarını pazarlarken ‘Made in Germany’ dünya markasının kalite standartlarının aşağı çekilmemesi için ABD ile sıkı pazarlıklarını sürdürmeye devam ediyor.

Özellikle Çin’in dünya piyasasındaki genişleyen konumu AB-ABD bloğunu daha kapsamlı bir işbirliğine itiyor. AB-ABD Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması ile ilgili konuşan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Almanya Başbakanı Angela Merkel, “AB’yi bugüne göre daha güçlü ve daha rekabetçi yapabilmek için daha fazlasını yapmalıyız. İkimizde (David Cameron) devlet bütçesini konsolide etmek için ülkelerimizde adımlar attık. Bu alanda uzun vadeli bir takip planının yürütülmesi önemlidir. Avrupa’daki iç pazarın potansiyellerinin daha fazla biçimde kullanılması ve bu sahadaki ekonomi faaliyetlerini engelleyen piyasa düzenleyici hükümlerin engellenmesi için daha fazlasını yapmamız zorunlu. ABD ile yapılan ticarette diğer engelleri de kaldırmamız gerekiyor, özellikle de 2015 yılında AB ile ABD arasında Serbest Ticaret Anlaşmasını yürürlüğe koyarak.” dedi.

“KRİZDEN DAHA DA GÜÇLENEREK ÇIKMALIYIZ”

Açıklamalarının devamında “G7 birliği olarak hem içte hem de diğer ülkelerle ekonomik işbirliğinin dünya piyasalarının rahatlamasının istikrarlı biçimde sürdürülmesi için geliştirilmesi gerektiğini” anlatan Merkel, “Ortak hedefimiz, ekonomik kalkınmayı teşvik etmek ve aynı zamanda da vatandaşlarımızın refah düzeyini artırmaktır.” dedi.

ANLAŞMA ABD’Yİ YÜZDE 0,4, ALMANYA’YI YÜZDE 1,6 BÜYÜTECEK

Bu arada bu sene içinde yürürlüğe konulacağı açıklanan AB-ABD Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması ile ilgili veriler incelendiğinde olası anlaşmayla iki tarafın şirketlerininde mallarını AB’de veya ABD’de satarken daha fazla kâr edecekleri hesaplanıyor.

İlgili anlaşmanın ayrıca uzun vadede AB’yi yüzde 0,5, ABD’yi ise 0,4 oranında büyütmesi beklenirken, AB’nin en büyük ekonomik gücü olan Almanya’nın yüzde 1,6 oranında büyüyeceğinin ifade edilmesi dikkat çekiyor. Diğer taraftan ise AB-ABD arasında gerçekleşen ticaretlerde yüzde 3 oranında vergi alınıyor. Mevcut oranın mal alım satımını azalttığı tespitinde bulunuluyor.

En yüksek vergi olarak tabir edilen vergi sınıfında ise yüzde 3’ten daha fazla ticaret vergisi alımı gerçekleştiriliyor. Sadece 2012 yılında AB’den ABD’ye yapılan ihracatın (hizmet sektörü alanında yapılan aktarımların hacmi dâhil) 800 milyar Euro civarında olduğu açıklandı. İhraç edilen mallar ABD tarafından dünyaya satılıyor. Almanya ise ticaret anlaşmasıyla ABD’ye yılda 5 milyar Euro daha fazla ihracat yapmayı hesaplıyor.

ABD’ye yapılan ihracatın yüzde 27’sini otomotiv sektörü, yüzde 17’sini ise kimyasal ürünler oluşturuyor. Almanya, yıllık yüzde 1,6’lık büyüme ile ABD’ye yılda 5 milyar Euro daha fazla mal satımını önemli bir kazanç olarak değerlendiriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.