Mayıs ayında 280 bin kişi istihdam edildi

Mayıs ayında 280 bin kişi istihdam edildi

Geçen Mayıs ayında ABD ekonomisi 280 bin kişiye istihdam sağladığı açıklandı.

Çalışma Bakanlığı’nın açıklamasına göre geçen Mayıs ayında ekonomi 280 bin insana iş imkanı sağladı. Mayıs ayında sağlanan istihdam artışı geçen Nisan ayında yaşanan sıkıntıyı da gidermiş oldu. Nisan ayı istihdam rakamları beklenenin çok altında gerçekleşmiş, işsizlik oranını da yüzde 5.4’den yüzde 5.5’e yükseltmişti.

Mayıs’daki istidam artışının ABD ekonomisinin yeniden hedeflenen büyüm potasına girdiği şeklinde yorumluyor. Uzmanlar, yılın ilk üç ayında yaşanan ekonomik daralmaya karşın geçtiğimiz ay yaşanan istihdam artışının yatırımcı ve işverenin ABD ekonomisine olan güvene işaret ettiğine dikkat çekiyor. Son bir yılda ABD ekonomisi 3 milyona yakın istihdam sağlamış oldu.

Mayıs ayı verilerine göre en fazla istihdam artışının inşaat ve sağlık sektöründe olduğu görüldü. Ancak petrol üzerine iş yapan enerji şirketlerinde son 5 aydır yaşanan istihdam kaybının devam ettiği de görüldü.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre işçilere ödenen saat ücreti geçen yıla oranla yalnızca yüzde 2.3 oranında arttığı ifade edildi. Uzmanlar bunun ekonomi için ciddi tehdit oluşturabileceği görüşünde. Zira çalışanların alım gücünün düşmesi piyasanın yeniden daralması anlamına geleceği uyarısında bulunuyor.

Geçtiğimiz üç ayın istihdam artışının ortalaması 207 bin olarak görülürken 2014 yılının aynı döneminde bu rakam 263 bin 667 olarak gerçekleşmişti.

Uzmanlar, ABD ekonomisinin ana gücünün tüketiciler olduğuna dikkat çekiyor ve otomotiv ile konut satışlarındaki durgunluğun da piyasaları tedirgin edebileceği konusunda uyarıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.