Makroekonomik dengeler değişti; Rusya bütçesi açık verecek

Makroekonomik dengeler değişti; Rusya bütçesi açık verecek

Rusya Maliye Bakanı Anatoli Siluanov, makroekonomik dengelerin değişmesi nedeni ile bütçe gelirlerinin azaldığını, önümüzdeki yıllarda bütçenin açık vereceğini açıkladı.

2014 bütçesi için gayri safi milli hasılanın yüzde 0,4’ü kadar fazla verecekleri yönündeki beklentilerini revize ettiklerini açıklayan Siluanov, “Bu yıl için sıfır fazla bekliyoruz. Muhtemelen açık olmadan yılı tamamlarız. Petrol varil fiyatlarının beklentilerin altında olması bütçe gelirlerini etkiledi.” dedi.

Makroekonomik dengelerin değişmesinin bütçe üzerinde ağır yük oluşturduğunu ifade eden Bakan, “2015-2017 döneminde bütçe gelirlerinde 570 milyar ruble (15 milyar dolar) azalma olacak. Gelecek yıl için bu rakam 80 milyar ruble, 2016 için 220 milyar ruble ve 2017 için de 270 milyar ruble…” bilgisini verdi.

Rusya bütçesi, 2015 için gayri safi milli hasılanın yüzde 0,5’i kadar açık verecek. Bu oran petrol varil fiyatlarının 96 dolar da kalması durumunda. Petrol fiyatlarında beklentilerden fazla düşüş yaşanırsa bütçe açığı da artacak.

Rusya’nın gelecek yıllarla ilgili büyüme beklentileri yüzde 2’den yüzde 1,2’ye çekilirken, enflasyon beklentisi de yüzde 6 olarak revize edildi. İhracat gelirleri beklentisi 507 milyar dolardan 494,5 milyar dolara, ithalat beklentileri de 367,4 milyar dolardan 324,2 milyar dolara indirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.