Krizde ABD’li şirketi 2 kat büyüten Türk CEO’ya ödül

Krizde ABD’li şirketi 2 kat büyüten Türk CEO’ya ödül

Teksas Türk Amerikan Ticaret Odası (TTACC) Silicon Laboratories’in CEO’su Dr Necip Sayiner’i “Yılın En Başarılı Yöneticisi” olarak ödüllendirdi.

Başarılı yöneticiye ödülü Houston İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan törenle verildi. Ödülü takdim eden T.C. Houston Başkonsolosu Cemalettin Aydın, Sayıner’e başarılarının devamını diledi. Sayıner programda katılımcalarla düşünce ve tecrübelerini paylaştığı bir sunum yaptı.

“Krizin sektörde derinden hissedildiği dönemde güçlü ürün döngüsünün Silicon Laboratories’in büyüme oranını ikiye katlamıştır.” diyen Sayıner, Silikon Laboraties’in başarı hikayesini şöyle özetledi:

“Silicon Labs 2009 yılında  sektörde yüzde 12 daralma gözlenmesine rağmen yüzde 6 büyüme göstermiştir. Silicon Labs ürün geliştirmedeki başarısı sayesinde, sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmiş ve ürün çeşitlendirme konusundaki başarısı ile de kriz yönetiminde etkili olmuştur”.
Konuşmasında önemli analizler yapan ve tavsiyelerde bulunan Sayıner şöyle devam etti:

“Makro-ekonomik çerçevede piyasaların birbirlerine bağımlı olmasının bir sonucu olarak küresel ve finansal dalgalanmalar ve istikrarsızlık günümüz piyasalarının karakteridir. Çin ve diğer gelişmekte olan ekonomilerin yükselişi günümüzün bir gerçeğidir. Küresel büyüme yavaşlıyor olsa da işletmeler için her zaman bir büyüme fırsatı var.

Yüksek teknoloji şirketleri genelde ekonomik dalgalanmalardan daha az etkilenir ve kısa sürede toparlanırlar. Yüksek teknoloji ürünlerine olan bağımlılık, fiyatlardaki düşüşler, işgücünün verimliliğini arttırmada yüksek teknoloji ürünlerine yönelmesi ve günümüz tüketicilerinin taşınabilir electronic ürünlere bağımlılığı bunda önemli rol oynamaktadır.

Günümüzdeki şahidi olduğumuz bazı gelişmeler oyunun kurallarını yüksek teknoloji firmaları yönünde değiştirmektedir. Ürün geliştirme sürecleri çok kısalmıştır. Yeni teknolojiler eskileri kısa sürede devre dışı bırakmaktadır. Çevreye duyarlılık, sağlık alanında da teknoloji kullanımında teknoloji ürünlerine yönelmede yeni ürünlerin geliştirilmesini sağlamıştır. 2020 yılı itibariyle networklere bağlı 50 milyar alet olması tahmin edilmektedir. 2011 de Dijital TV abonelikleri de 750 milyon seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Başarı için Steve Jobs olmaya gerek yok!

Konuşmasında genç girişimciler’e başarısının sırlarını aktaran Necip Sayıner, hayata geçirilebilecek binlerce fikir olduğunu ve teknoloji alanında büyük sıçramalar yapabilebildiğini belirterek şunları söyledi:

“İster bir proje, ister bir şirket olsun, ürünlerde mutlaka yararlılık esas alınmalı. İstidatlı bir kadro kurulmalı ve başarı mutlaka ödüllendirilmelidir. Açık, önyargısız ve öğrenmeye hazır olun, etrafınızdaki insanları dinleyin. Güçlü ve zayıf yönleriniz, önemli eğilimler ve gelişmeler yakından takib edilmelidir. Piyasanızdaki, rekabet şartları ve potansiyel müşterileri iyi tanımak gerekir. Zorlu ekonomik dönemlerde gelişme, şirketlerin disiplin ve vizyona sahip olmaya bağlıdır.

Yeni küresel dünyada başarıya ulaşmak ve fırsatları yakalamada gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasında artan bir denge var. Artan iletişim ve biligi akışı gelişen ekonomilerin işletmelerinin rekabet gücüne katkıda bulunuyor. Gelişmekte olan bir ekonomide bir teknoloji şirketi başlatmak için çok daha az başlangıç sermayesi gerekiyor. Fırsatları yakalama, başarıya ulaşma ve  teknolojiyi elde tutma konusunda gelişmiş ülkelerin gelişen ülkelere kıyasla sahip olduğu nispi avantajlar eriyor, azalıyor. Bugün yetişmiş bilişim uzman ve mühendisleri dünyanın birçok yerinde cazip iş imkanları bulabildiğini belirtmişlerdir. Birbiri ile yoğun iletişim içinde olan global bir dünyada batı ve doğuda aynı nitelikli yeteneklerin eşit maaş alması mümkün olacak.”

Bin 200 patentli şirket: Silicon Laboratories

Silicon Laboratories, yüksek performanslı, analog yoğun karışık-sinyal mikroçiplerinin üretiminde lider konumda, 900 çalışanı, bin 200 patenti olan küresel bir şirket. Dr. Sayiner, şirkete Eylül 2005’te Başkan ve CEO olarak katıldı. Sayiner ürün çeşitlendirme stratejileri ile şirketini geniş tabanlı son derece karlı bir kuruluş haline dönüştürdü. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Fizik bölümlerinden alan Sayiner, Elektrik Mühendisliği yüksek lisansını Southern Illinois Üniversitesi’nde yaptı ve Pennsylvania Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği alanında doktora derecesi aldı.

Dr Sayıner Silicon Laboratories’teki görevi süresince ürün çeşitlendirme stratejileri ile şirketini geniş tabanlı son derece karlı bir kuruluş haline dönüştürdü ve sektörün  üzerinde performans sağladı. Onun liderliğinde, şirket, cirosunu iki katına, yani 8 milyar dolar seviyesine çıkardı.

Dr.Sayiner daha öncede, 2009 yılındada yılın en basarılı yöneticisi “Executive of the Year -Annual Creativity in Electronics (ACE) Awards” ödülüne layık görüldü. Ayrica  2010 yılında ise Silicon Laboratories, altıncı “Annual Creativity in Electronics (ACE) Awards” kapsamında  Yılın şirketi olarak seçildi. Electra 2011 (European Electronics Awards -Avrupa Elektronik Ödülleri) kapsamında Silicon Laboratories Yılın Fabrikasız Yarı-iletken Üreticisi seçildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.