Kötü haber Dünya Bankası’ndan geldi: Gıda ve enerjide fiyatlar artacak

Kötü haber Dünya Bankası’ndan geldi: Gıda ve enerjide fiyatlar artacak

Dünya Bankası, emtia piyasası ile ilgili rapor yayınladı. Raporda gıda ve enerjide yüksek fiyatların bu yıl da süreceği, buğday ve petrolde fiyat şoklarının devam edeceği duyuruldu.

EMTİA FİYATLARI 2.5 YIL DAHA REKOR SEVİYELERDE OLACAK

Dünya Bankası’nın Emtia Piyasaları Görünümü raporuna göre, Ukrayna’daki savaş emtia fiyatlarını 2024’ün sonuna kadar rekor seviyelerde tutacak şekilde değiştirdi. Raporda savaşın emtia piyasalarında büyük bir şok oluşturduğu belirtilerek, küresel ticaret, üretim ve tüketim kalıplarının değiştiği vurgulandı.

1973’TEKİ KRİZDEN BU YANA EN BÜYÜK ARTIŞ

Raporda son iki yılda enerji fiyatlarındaki artışın 1973 petrol krizinden bu yana yaşanan en büyük artış olduğu hatırlatıldı. Gıda ve gübrede ise 2008 yılından bu yana en yüksek artışın gerçekleştiği aktarılan raporda enerji fiyatlarının 2023 ve 2024’te yaşayacağı gevşemeden önce yıllık yüzde 50’den fazla artması beklendiği belirtildi. Tarım ürünleri ve metallerde yaşanacak artışın da yıllık yüzde 20’leri bulacağı aktarıldı.

BUĞDAY FİYATLARI TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇIKACAK

Dünya Bankası ayrıca çeşitli emtialar için fiyat tahminlerini paylaştı. Buna göre petrolün 2022 ortalamasının varil başına 100 dolar olacağı, 2003’te ise 92 dolar olacağı tahmininde bulunuldu. Buğday fiyatlarının 2022’de yıllık yüzde 40’tan fazla artarak bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı, metal fiyatlarının da yüzde 16 artacağı öngörüldü.

STAGFLASYON ENDİŞELERİ YÜKSELMEYE BAŞLADI

Dünya Bankası Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Indermit Gill, “Bu 1970’lerden beri yaşadığımız en büyük emtia şoku. 70’lerde olduğu gibi, gıda, yakıt ve gübre ticaretinde kısıtlamaların artmasıyla şok daha da ağırlaşıyor” dedi. Bu gelişmelerin stagflasyon endişelerini yükseltmeye başladığını belirten Gill, “Politika yapıcılar, ülke içinde ekonomik büyümeyi artırmak için her fırsatı değerlendirmeli ve küresel ekonomiye zarar verecek eylemlerden kaçınmalı” dedi.