JP Morgan: Dolar 3,10 seviyesine ilerleyebilir

JP Morgan: Dolar 3,10 seviyesine ilerleyebilir

Türkiye giderek artan terör olayları ve en önemlisi de reformlardan uzaklasmasıyla son bir iki yılda dünyadaki en kırılgan ülke haline geldi. JP Morgan da bu son siyasi gelişmelerle ilgili yatırımcılarını uyaran bir rapor sunudu.

Dün dünyanın önde gelen yatırım bankası JP Morgan raporunda Türkiye için düşük enerji fiyatları ve AB ülkelerine artan ihracatı nedeniyle iyileşme yaşandığı fakat terör olayları ve Rusya  krizi nedeniyle Türkiye ekonomisinin zayıf turizm gelirleriyle başbaşa kalacağına işaret etti. JP Morgan, siyasi gerginliğin etkisiyle, hazine tahvili endeksi ve gelişen piyasalar model portföyündeki TL cinsinden varlıkların ağırlığını azalttığını açıkladı. JP Morgan, daha yüksek risk priminin TL üzerinde baskı oluşturacağını tahmin ediyor. JP Morgan’a göre hızı kesilen tahvil ve hisse senedi alımları, TL üzerinde baskı oluşturabilir. Kurum raporunda TL’nin gelecek 3 ayda dolar karşısında 3.10 seviyesine doğru ilerleyebileceğini öngörüyor.

Başbakanlık krizi öncesi büyük satış
Bugün Avrupa parlamentosu ise vizelerle ilgili olağanüstü toplanacak. Piyasalardaki genel kanı yabancı yatırımcının ocak-nisan döneminde yaptığı 2 milyar dolara yakın alımlarını realize ettiği yönünde. Özellikle geçen hafta yaşanan Başbakanlık krizi öncesi büyük miktar satış yaptığı tahmin ediliyor. Bu nedenle özellikle geçen hafta içinde lokomotif hisselerde yabancıların önemli miktarda satışları endeksi 77 bin sınırına kadar geriletmişti. Dış piyasaların toparlanma eğiliminde olmasına rağmen doların 2,95 lira seviyesine yaklaşması ve tahvil faizlerinin tırmanışını sürdürerek 9,81’e yükselmesi dikkat çekiciydi. JP Morgan raporu Türkiye’de siyasi belirsizlik nedeniyle TL cinsi Türk tahvilleri Overweight’ten Marketweight seviyesine indirdi. Ahmet Davutoğlu’nun istifasının dış politika ve maliye politikaları ile ilgili belirsizliğin artmasına neden olduğunu açıkça vurguladı. Bir başka önemli gelişme ilk çeyrekte THY ‘nin açıkladığı 1,2 milyar lira zarar oldu. Piyasa beklentisi 900 milyon lira zarar civarındaydı.

Kırılganlık dövizi yükseltiyor
Genel olarak piyasaların kırılganlığı dövizde yükselişlere yol açıyor. Petrol fiyatları dün sert düştü.48 dolara kadar yükselen petrol fiyatları dün dev şirketin açıklamasıyla 43 dolara kadar geriledi. Dünyanın en büyük petrol üreticisi Saudi Aramco şirketi üretim artışı yapacağını açıklayınca Brent petrol fiyatlarında 43 dolar seviyesi görüldü. Aynı şekilde altın, ons fiyatında geçen hafta gördüğü 1304dolar zirvesinden 1259 dolara kadar gerileyerek 45 dolara yakın bir düzeltme gerçekleştirdi. Bugün Avrupa parlamentosunun vize serbestisi ile ilgili alacağı karar bir beklenti oluşturabilir. Bu arada Panama belgeleri’nde Türkiye’nin önemli bazı şirketleri ve iş adamları listesi borsada tedirginlik oluşturuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.