Jeb Bush’un ekonomik vaatleri çok uçuk bulundu

Jeb Bush’un ekonomik vaatleri çok uçuk bulundu

ABD’de önümüzdeki yıl yapılacak başkanlık seçimi için aday adayları belli olmaya başladı.

Geçtiğimiz pazartesi günü başkanlık yarışında aday adaylığını açıklayan Florida eski Valisi Jeb Bush’un ekonomi alanındaki vaatleri büyük eleştiri topladı.

Ekonomi ağırlıklı haberlere yer veren BusinessInsider internet sitesi, konu ile ilgili yayınladığı analizde, Bush’un ekonomik vaatlerini çok uçuk buldu.

Eski vali, pazartesi yaptığı konuşmada, başkan olması halinde ekonominin her yıl yüzde 4 büyüyeceğini ve ilk 4 yıllık görev süresinde 19 milyon insana istihdam sağlayacağını söylemişti. Ekonomik çevreleri ise bu vaatlerin ABD başkanının elinde ve yetkisinde olmadığını dile getirdi.

Ekonominin sadece ABD merkezli olmadığı bunun küresel etkilerinin de olduğunu hatırlatan uzmanlar, piyasaların 2007 Haziran ayında başlayan finans krizi, 2008’in yaz mevsiminde hissettiğini hatırlattı.

Krizin resmi olarak sona erdiği 2009’dan sonra gayri safi milli hasılanın yüzde 3.5 arttığına dikkat çekilen yazıda bu süreçte 11 milyondan fazla istihdamın sağlandığı belirtildi. Bu ekonomik verilerin kötü olmadığına vurgu yapıldı.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre finans krizinde ABD’de işsizlik bir ay boyunca yüzde 10’un üzerinde seyrederken, Bush’un valilik yaptığı Florida’da ise bu oran 27 ay boyunca yüzde 10’nun üzerinde seyretti.

Analize göre, önümüzdeki yıllarda özellikle 25-64 yaş arasındaki istihdam arayışı ve 65 yaş üstü çalışanların emekli olması beraberinde bazı belirsizliği getirecek.

Bununla birlikte küresel ekonomik gelişmelerin ABD başkanının kontrolünde olmadığını kaydeden uzmanlar, bu tarz vaatlerin gerçekleşmesinin çok zor olduğunu ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.