Japonya: Resesyona girmiş olabiliriz

Japonya: Resesyona girmiş olabiliriz

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’da mali gösterilerin arka arkasına kötü gelmesinin üzerine konuşan Ekonomi Bakanı Seiji Maehara, resesyona girmiş olabileceklerini söyledi.

Maehara, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Japonya’nın resesyona girmiş olma ihtimalini reddedemem.” diye konuştu. Merkez Bankası’nın para politikasını çok güçlü bir şekilde gevşetmesini beklediğini kaydeden Maehara, deflasyonu yenmek ve ekonomik toparlanmayı sağlamak için Merkez Bankası ile hükümetin ortak çalışabileceğini belirtti.

Ekonomi küçüldü

Bu arada hükümetin bugün yayımladığı rakamlara göre, Japon ekonomisi Temmuz-Eylül ayı bandında yüzde 0,9 oranında küçüldü. Bu, gayri safi yurtiçi hasılada yıllık olarak yüzde 3,5’luk bir düşüş olduğu manasına geliyor. Japonya, 2012’ye iyi bir şekilde başlamış ve sanayileşmiş 7 ülke arasında en iyisi olmuştu. Ancak küresel ekonomik krizin ardından Japonya’nın Çin ile ada krizi yaşaması ülke ekonomisini kötü etkilemeye başladı. Japonya’nın para birimi yenin değerli olması da ülke ihracatına darbe vurdu. Bu küçülmenin yanı sıra hükümetin daha önce açıkladığı rakamlarda dış ticaretin düştüğü de ortaya çıkmıştı. Japon hükümeti, küresel kriz sebebiyle iç pazarı hareketlendirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz haftalarda teşvik paketi açıklayan Tokyo’nun bu ay sonunda da geniş kapsamlı bir paket ilan etmesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.