Japonya GSYİH’si 2015’in son çeyreğinde 0,4 düşüş gördü

Japonya GSYİH’si 2015’in son çeyreğinde 0,4 düşüş gördü

Japonya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nda (GSYH) geçen yılın son çeyreğinde 0,4 oranında düşüş yaşandığı bildirildi.

Japonya hükümetinin bugün açıkladığı raporda 2015 yılının Kasım-Aralık aylarında, ülke ekonomisin 0,4 oranında düşüş yaşadığı belirtildi. Ekonomideki yıllık bazda düşüşün ise 1,4 oranında olduğu gözlemlendi.

Nominal olarak Japon GSYH’sinde, 2015 yılında çeyrek başına 0,3 düşüşün yaşandığı kaydedildi. Düşüşün nedenleri arasında otomobil ve elektrik ev eşyalarına talebin azalması gösterildi.

Raporda ayrıca sanayi üretiminin de 2015’in Aralık ayında yüzde 1,7 oranda azaldığı kaydedildi.

ABD’deki Teneo danışmanlık firmasında çalışan siyasi risk analisti Tobias Harris düşüş nedenlerine değinerek, “Japonya ihracatla büyüyen bir ekonomiye çok bağımlı olması nedeniyle, Çin’in ekonomisindeki yavaşlama ve bu yavaşlamanın dünya ekonomisine olan etkisinden olumsuz etkilendi.” dedi.

Japonya’nın NLI Araştırma Enstitüsü’nde kıdemli iktisatçı olarak çalışan Taro Saito ise hükümetin 2017 yılında tüketim vergisini artırmayı planladığını ve bunun sayesinde sene sonuna doğru harcamalarda artışın beklendiğini belirtti. AFP haber ajansına konuşan Taro, “Japonya ekonomisinin temellerinin kolayca toparlanacağını zannetmiyorum.” ifadesini kullandı.

Öte yandan, 2015 takvim yılında Japonya GSYH’sinde tüm yıl 0,4 oranında reel büyümenin olduğu kaydedildi. Bugün sabah Tokyo Nikkei 225 hisse senedi endeksi ise zayıf yen nedeniyle yüzde 7’lik bir yükseliş elde etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.