Japon devi Türkiye’ye 350 milyon Euro yatırım yapacak

Japon devi Türkiye’ye 350 milyon Euro yatırım yapacak

Japon otomotiv devi Toyota, Türkiye’de yeni bir SUV modeli üreteceğini duyurdu. 1994’ten beri Adapazarı’nda üretim yapan marka, yeni model için 350 milyon Euro yatırım yaparak yıllık üretim kapasitesini 150 binden 280 bine çıkardı. Şimdilik C-HR Concept adıyla tanıtılan model Türkiye’de imal edilen ilk hibrit otomobil olacak.

Toyota, Türkiye’nin ilk hibrit otomobilini üretecek. Henüz model adı belirlenmemiş olan C segmenti crossover otomobilin yarısı fosil yakıtlı yarısı da hibrit teknoloji ile çalışan motorla üretilecek. Toyota Motor Avrupa Başkanı Johan Van Zyl, ilk aracın 2016 yılı sonunda banttan ineceğini söyledi. Corolla ve Verso modelleri üretilen Adapazarı’nda yeni modelle birlikte ihracat oranını yüzde 90’a çıkaracak.

80 yıllık geçmişe sahip Toyota’nın 1980’den itibaren yurtdışında üretim stratejisiyle yola devam ettiğini ifade eden Zyl, yeni modelin Türkiye’de üretilecek olmasının da Türkiye’nin önemini yansıttığını kaydetti. Türkiye’deki 21 yıllık tarihlerinde 1 milyon 700 bin araç ürettiklerini aktaran üst yönetici, toplamda 1,7 milyar Euro yatırım yaptıklarının altını çizdi. Toyota’nın Adapazarı’ndaki fabrikası Avrupa’daki 2. üretim tesisi. 7. Nesil Corolla ile üretime başlayan fabrikada bugüne kadar 1 milyon 700 bin adet otomobil üretildi. Fabrika yüzde 80’ini Avrupa, Rusya, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya pazarlarına ihraç ediyor.

JAPONYA’YA İHRACAT SORUSU CEVAPSIZ KALDI

Aracın toplamda 53 ülkeye ihraç edileceği bilgisini veren Zyl, Japonya’nın bu ülkeler arasında olup olmadığı konusunda bilgi vermekten kaçındı. Yeni model, ilk kez konsept haliyle Frankfurt Fuarı’nda sergilenmişti. Seri üretim haliyle marttaki Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılacak araç için Adapazarı’ndaki fabrikaya Japonya’nın dışında ilk defa Toyota’nın yeni global platformu (TNGA) kurulacak.

YENİ MODEL İÇİN 1.000 İLAVE İSTİHDAM

Toyota Otomotiv Sanayii Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Hiroshi Kato, yeni model için 1.000 kişiyi daha işe aldıklarını belirterek halen yeni işe aldıkları elemanları yetiştirmeye başladıklarını söyledi. Türkiye’de üçüncü bir model üretmekten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Kato sözlerine şu şekilde devam etti: “Toyota’nın tüm çalışanlarımıza olan güveninin ve üstün kaliteli araçlar üretmek için gösterdiğimiz çabaların bir karşılığıdır. Tüm çalışanlarımızla birlikte tutkuyla çalışmaya devam edeceğiz. Yeni modelimiz, çalışanlarımızın, Türkiye’deki ve Avrupa’daki yan sanayimizin ve aslında Türkiye’nin gurur kaynağı olacaktır. Bu gurur, bizi gelecek başarılar konusunda daha da cesaretlendirecektir. Tüm enerjimizle çalışarak, mücadelemizi sürdüreceğiz, Sakarya’ya ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”

İç pazarda çeşit artacak, satış katlanır

Toyota’nın Türkiye satışlarını gerçekleştiren Toyota Pazarlama AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yeni modelin iç pazarda ürün çeşitliliğini artırarak satışları artıracağını belirtti. 2016 sonunda piyasaya çıkacak aracın 2017 satışlarına etki edeceğini aktaran Bozkurt, “Yıllık 15-20 bin arasında ilave satış getireceğini düşünüyoruz.” dedi. Tarihinin rekoruyla yaklaşık 51 bin adet satış yapan Toyota, 2016’da da 50 bin adet satmayı planlıyor. Ancak marka, 2017’de muhafazakâr tahminle 65 bin adet satmayı hedefliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.