İsviçre’deki hesaplar deşifre oldu; 3105 hesap sahibi Türkiye ile ilişkili

İsviçre’deki hesaplar deşifre oldu; 3105 hesap sahibi Türkiye ile ilişkili

İsviçre bankalarındaki gizli hesap bilgileri internete sızdırıldı. Türkiye ile ilişkili 3,105 kişiye ait hesaplardaki toplam para 3,48 milyar dolar. Sızdırılan bilgiler arasında ismi bilinen tek Türk, iş adamı Selim Alguadiş oldu.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkenin İsviçre’deki HSBC bankasına ait bilgileri ‘SwissLeaks’ adıyla internete sızdırıldı. Rapora göre İsviçre hesaplarındaki Türkiye ile ilişkili 3,105 kişiye ait paranın toplam değeri 3,48 milyar dolar. Bu kişilerin % 41’inin Türk pasaportu bulunuyor. Türk müşteriler arasında en çok parası olan kişinin hesabında ise 263,7 milyon dolar bulunuyor.

Buradaki bilgilere göre 3,5 milyar dolarlık mevduat ile Türkiye, bankada en çok hesabı olan 23’üncü ülke oldu. İsviçre hesaplarında 203 ülkeden 106 bin müşterinin 100 milyar dolardan fazla parası bulunuyor.

Sızdırılan bilgiler arasında HSBC’de hesabı olan Türklerden ismi bilinen tek kişi Selim Alguadiş oldu.

İsviçre’de gizli hesabı olanlar arasında Ürdün Kralı II. Abdullah, dünyaca ünlü F1 pilotu Fernando Alonso, ünlü futbolcu Diego Forlan, Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II de yer alıyor.

Adı skandala karışan bankanın, vergi kaçakçılarının yanı sıra uyuşturucu ve silah tacirlerinin, yolsuzluk ve rüşvet parasını da akladığı iddia ediliyor. Müşteri listesinde; Amerika Birleşik Devletleri’nde hüküm giyen uyuşturucu kaçakçıları, Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mubarek ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in yakın akrabaları, Afrika’da elmas kaçaklığı yapan organize suç örgütleri gibi müşteriler dikkat çekti.

Şüpheli şekilde cezaevinde intihar ettiği açıklanan eski MİT’çi Kaşif Kozinoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın İsviçre bankalarında 8 ayrı hesabının olduğunu ileri sürmüştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.