İspanya’da ekonomik kriz: Bütçede en büyük kesinti Dışişleri Bakanlığı’na yapıldı

İspanya’da ekonomik kriz: Bütçede en büyük kesinti Dışişleri Bakanlığı’na yapıldı

İspanya’da geçtiğimiz cuma günü hükümetin kabul edip, basına açıkladığı 2012 yılı bütçe tasarısında en büyük kesintinin Dışişleri Bakanlığı’nda olduğu görüldü. Kamu açığını düşürmek için bakanlıkların harcamalarında bir önceki yıla oranla ortalama yüzde 16,9 kesinti öngörülürken, Dışişleri Bakanlığı’nda bu oran yüzde 54,4 oldu. 2011 yılında 2 milyar 646 milyon avro harcaması olan Dışişleri Bakanlığı’nın, 2012 yılı için harcamaları 1 milyar 441 milyon avro olarak belirlendi.


Dışişleri Bakanlığı bünyesinde olan ”Kalkınmaya Yardım Uluslararası İşbirliği Ajansı” adı altındaki fonun geçtiğimiz yıl 834 milyon avro olan bütçesi bu yıl 240 milyon avroya, ”Su ve kalkınmaya destek promosyonları” için ayrılan 1 milyar 95 milyon avroluk bütçe de 300 milyon avroya indirildi. Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, İspanyol basınına yaptığı değerlendirmede ”savaş yılı bütçesi” benzetmesinde bulunarak, ”Kesinlikle olağanüstü bir durum yaşıyoruz ve eminim ki bu önlemler sadece geçici bir süre kalacak” şeklinde konuştu. ”Piyasaların baskısı ve uluslararası zorunluluklardan” dolayı İspanya’nın demokrasi tarihindeki en büyük kesintilerin yapıldığını belirten Margallo, hiçbir bakanın geçmişte bakanlığında bu kadar büyük bir kesinti yaşamadığını vurguladı.


Bu arada sendikalar, bütçe tasarısında özellikle eğitim ve sağlık sektörlerinde ve sosyal alanlarda yapılan kesintilere tepki gösterdi. 2012 bütçesinde, ”göçmenlerin entegrasyonuna destek” ile  ”bakım ve yardıma muhtaç insanlara yönelik sosyal hizmeti teşvik” için ayrılan fonların kaldırıldığı, eğitim harcamalarında ise 530 milyon avroluk kesintiye gidildiği görüldü. 3 Nisan salı günü Meclis’e getirilecek olan bütçe tasarısında, en az kesintiye uğrayan bakanlıklar, Başbakanlık (- yüzde 3,8), İçişleri (- yüzde 4,3), Adalet (- yüzde 6,3), İstihdam ve Sosyal Güvenlik (- yüzde 7,4) ve Savunma (- yüzde 8,8) olarak dikkati çekti.

27 milyar 300 milyon avro ile İspanya demokrasi tarihindeki en büyük kesintili devlet bütçesinde ayrıca, 1 Ocak 2010 tarihinden bu yana reklamların kaldırıldığı devlet radyo ve televizyon kurumu RTVE’de de 204 milyon avro kesinti öngörülüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.