İngiliz ekonomistler: Hükümetin ‘müdahaleci’ politikaları kaygı verici

İngiliz ekonomistler: Hükümetin ‘müdahaleci’ politikaları kaygı verici

Bank Asya’yı hedef alan girişimlere İngiliz ekonomistler tepki gösterdi. Bu durumun dünyada, ‘hükümetin ekonomiye müdahalesi’ olarak algılanacağına dikkat çeken uzmanlar, “Müşterilerime Türkiye’de neler olduğunu açıklamakta çok zorlanıyorum. Türkiye, yabancı sıcak parayı kaçırıyor.” dedi.

İngiliz ekonomistler, AKP iktidarının Bank Asya’yı batırmaya yönelik girişimlerinin yabancı yatırımcıyı oldukça endişelendirdiğini belirtti. Bu durumun dünyada, ‘hükümetin ekonomiye müdahalesi’ olarak algılanacağına ve Türkiye için hayati öneme sahip yabancı sıcak parayı kaçıracağına dikkat çekiyor. Gelişmekte olan piyasalar ekonomi uzmanı William Jackson, AKP’nin Bank Asya’yı batırmaya yönelik girişimiyle ilgili, “Türkiye’deki son hadiseler, hükümetin her geçen gün ekonomiye daha fazla müdahale isteğini göstermesi bakımından oldukça endişe verici.” diye konuştu.
Londra, New York’la birlikte dünyanın finans merkezi olarak biliniyor. Finansal sektörün yerleştiği Londra’nın City merkezi 500’den fazla bankaya ev sahipliği yapıyor. Dünyanın önde gelen ekonomi danışmanlık şirketlerinden ‘Capital Economics’te ‘gelişmekte olan piyasalar ekonomi uzmanı’ olarak görev yapan William Jackson, yakından takip ettiği Türkiye ekonomisine ilişkin Zaman’a açıklamalarda bulundu. Jackson, Türkiye ekonomisinde Bank Asya’nın görece olarak çok büyük yer kaplamamasına rağmen, son hadiselerin, hükümetin her geçen gün ekonomiye “daha fazla müdahale” isteğini göstermesi bakımından oldukça “endişe verici” olduğunu vurguladı.

İngiliz ekonomist, bu durumun yerel halkın yatırım yapmaktan kaçınmasına sebep olabileceğini ve yabancı sıcak parayı Türkiye’ye çekmeyi daha da zorlaştıracağına dikkat çekti. Türkiye’nin yerel yatırımcıyı cesaretlendirmesi gerektiğini söyleyen Jackson, “Böylelikle üretim artmış ve ekonominin dış finansmana bağlılığı azalmış olacak.” şeklinde yorumladı. Jackson, Türkiye ekonomisinin oldukça riskli durumda olduğunu belirterek, “İkinci çeyrekteki GSMH rakamlarını incelediğimizde, faiz oranlarındaki artışın bir sonucu olarak ‘yurtiçi talebin’ keskin şekilde zayıfladığını görüyoruz.” dedi.

Cari açığın halen büyük olduğunu ve bu durumun önümüzdeki dönemdeki satışlarda Türk Lirası’nı savunmasız kıldığına dikkat çeken İngiliz ekonomist, “Bu, yüksek faiz oranlarının yanında, faiz oranlarının yüksek seviyede kalması anlamına geliyor.” uyarısında bulundu.

BANK ASYA’NIN BATIRILMAYA ÇALIŞILMASINI MÜŞTERİLERİME AÇIKLAYAMIYORUM

İngiliz yatırım danışmanı Jonathan Friedman da, AKP’nin siyasi nedenlerden dolayı bir finans kurumunun hedef alınmasının yabancı yatırımcıyı oldukça endişelendirdiğini söyledi. Bank Asya’da hissesi bulunan Batılı müşterilerinin olduğunu belirten Friedman, “Danışmanlığını yaptığım müşterilerime Türkiye’de tam olarak neler olduğunu açıklamakta çok zorlanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Friedman, “AKP hükümetinin, siyasi sebeplerle, sistematik bir şekilde hareket ederek, önemli bir finansal kurumu hedef alması, yabancı yatırımcıyı oldukça endişelendiriyor.” uyarısında bulundu. Yaşanan olayların, bankacılık ve ekonomik politikaların eskiden olduğu gibi ‘partizan politikalarla’ yönetildiğini gösterdiğine dikkat çeken İngiliz yatırım danışmanı, “Türkiye’nin mali politikaları da benzer problemle karşı karşıya bulunuyor.” diye konuştu.

Friedman, Türkiye’deki siyasi durumun bu şekilde devam etmesi halinde ‘gerçek bir ekonomik krizde’ ülkenin ciddi bunalım yaşayabileceğini söyledi. Finansörler için çıkacak yasaların ‘tahmin edilebilir’ olmasının büyük önem arz ettiğini vurgulayan Friedman, “Federal Merkez Bankası’nın bono alımlarını düşürme riski karşısında nasıl fiyatlama yapacaklarını anlayabilirler. Fakat siyasi sebeplerle bir bankanın batırılmasından kaynaklanacak riskler karşısında nasıl bir maliyetle karşılaşacaklarını bilemezler.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.