IMF: Türkiye ekonomisi yüksek enflasyonla büyümeye devam edecek

IMF: Türkiye ekonomisi yüksek enflasyonla büyümeye devam edecek

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türk ekonomisinin yükselen enflasyon ile büyümeye devam edeceğini belirtti.

IMF Yönetim Kurulu’nun Türkiye’ye ilişkin 4. Madde Konsültasyonu’nu tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, geçen yıl büyümenin beklendiğinden daha güçlü gerçekleştiği ve cari işlemler açığının düştüğü ifade edildi. Ülkede asgari ücretin artması, düşük petrol fiyatları ve para-mali politikaların yardımcıyla iç talebin bu yıl büyümeyi sürüklemeye devam etmesi öngörüldü.

IMF, Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının yüksek olmaya devam edeceği ve zayıf sermaye girişlerinin rezervler üzerinde baskı oluşturacağına vurgu yaparak, enflasyonun ise hedefin üzerinde kalmaya ve yükselmeye devam edeceği değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, kısa vadede daha sıkı para ve mali politika ile kırılganlıkların giderilmesine yardımcı olabileceği, uzun vadede ise, yapısal reformlar hayata geçirilerek potansiyel büyüme ve iç tasarrufun sağlanması gerektiği uyarısı yapıldı.

Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 3,8 oranında büyümesini beklediklerini aktaran IMF, büyümenin ana kaynağının iç talep olduğu vurgulandı.

TL’deki sert değer kaybı nedeniyle, parasal sıkılaştırmanın enflasyonist baskıları hafifletmede yetersiz kaldı.

IMF’ye göre zayıf dış talep ihracat büyümesini baskıladığı, ancak ucuzlayan petrol fiyatları sayesinde ithalatın da düşerek cari açığı GSYH’nin yüzde 4,4’ü seviyelerine kadar ciddi şekilde azalttığı ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.