IMF: Global ekonomi ortalamanın altında kalabilir

IMF: Global ekonomi ortalamanın altında kalabilir

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’de bu haftasonu başlayacak olan G20 Zirvesi öncesi yayınladığı raporda global ekonomik büyümenin ‘ortalamanın altında’ olabileceği uyarısında bulundu.

IMF, Amerikan Merkez Bankası (Fed)’in faiz artırması, emtia fiyatlarının düşmesi ve Çin ekonomisinin yavaşlaması gibi etkenlerin global ekonomi için önemli riskler olduğuna dikkat çekti.

Global ekonomik beklentilerin son 5 yılda defalarca düştüğünü belirten IMF, ‘Dünya ekonomisi kabul edilmez işsizlik oranı ve yoksulluk seviyesi ile sürekli ortalamanın altında kaldı’ hatırlatılması yapıldı.

2015’te reel Gayri Safi Milli Hasıla (GSHY)’nin yüzde 3,1 oranında büyüdüğünü, bu oranın 2016’da yüzde 3,6 oranında olmasını öngörülüyor. IMF’nin Temmuz ayında yaptığı açıklamada ekonomik büyümenin 2015’te yüzde 3,3 ve 2016’da ise yüzde 3,8 oranında olmasını öngörüyordu. 2016’da ekonomik büyümenin kırılgan kalabileceği ve geçişlerin başarılı bir şekilde yönlendirilmemesi halinde raydan çıkabileceği ifade edildi.

GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERE UYARI

IMF, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ekonomilerin, emtia fiyatlarının düştüğü, sermayenin azaldığı ve finansal piyasa değişkenliğin yaşandığı bir ortamda görünümünün aşağı yönlü düşebileceği belirtildi.

Raporda, ‘Çin ekonomisi 2010’dan beri sürekli yavaşlıyor, yavaşlamaya devam etmesini bekliyoruz. 2015 ekonomi büyümesi yüzde 6,8, 2016’da ise 6,3 olmasını bekliyoruz.’denildi.

Çin ekonomisinin yurtdışı piyasalarda ‘yıkıcı’ olabilecek büyüklükte olduğuna dikkat çeken IMF, Çin’in ekonomik düşüşünün  global ticareti yavaşlatabileceği ve emtia fiyatların düşmesini etkileyebileceğini belirtti.

IMF’ye göre Rusya ekonomisinin 2015’te  yüzde 3,8 daraldığı, 2016’da ise yüzde 0,6 oranında daralmaya devam edecek. Raporda, Brezilya ekonomisi ise 2015’te yüzde 3,0 geriledi, 2016’da ise yüzde 1,0 gerilemesi öngörülüyor.

IMF raporunda, dünya piyasaların yakından takip ettiği Fed’in faiz düşürme kararı ile ilgili ‘Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) kararı verilere bağlı olmalı, istihdam piyasasında güçlenmeye enflasyonun yüzde 2’lik orta vadeli hedefe doğru yaklaştığına dair işaretleri görülene dek faiz artışını beklemeli’ifadeleri kullanıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.