IMF, G-20 öncesi uyarılarda bulundu

IMF, G-20 öncesi uyarılarda bulundu

IMF, Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenecek G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesinde yayımladığı “Küresel Beklentiler ve Politika Zorlukları” başlıklı raporunda, uyarılarda bulundu.

Ekonomik toparlanmanın devam etmediğine (hareketsiz) ve küresel ekonomik büyümenin yavaşladığına dikkat çeken IMF, bu duruma, “Aralarında G20 ülkelerin de yer aldığı ulusal ve çok taraflı güçlü bir politika ile cevap verme” çağrısında bulundu.

Zayıf büyümeyi birçok faktöre bağlayan IMF, Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması küresel-gelişmekte olan ülke ekonomilerine etkisi, düşen emtia fiyatları ve hisse senedi piyaslarında yaşanan yavaşlamalara vurgu yaptı. Ekonomik merkezli olmayan bazı sorunlara da dikkat çeken IMF, özellikle jeopolitik çatışmalar, mülteciler, terörizm ve global salgınların da ekonomik aktiviteleri önemli derecede etkileyebileceğini ifade etti.

Bu tablonun memnuniyet verici bir durum olmadığını kaydeden IMF, Şanghay toplantısında, “politika yapıcıların, ekonomiyi hızlı büyütmeyi ve riskleri durduracak adımlar atılması gerektiği” vurgusunu yaptı. Bu adımların atılmasında takip edilecek politikanın önemli olduğu ve yapısal reformların hayata geçirilmesinin zorunluluğunu dile getirdi.

Raporda IMF’nin “Birçok ülke için taleplerin (ihtiyaçlar) yerine getirilmesi ve yapısal reform yapılması konusunda çağrıda bulunduğunu” hatırlatarak, “Bunlar doğru yapılırsa, bu politikalar birbirlerini destekleyerek daha güçlü ve sürdürülebilir ekonomik büyüme oluşturacak” ifadelerine yer verdi. Parasal genişleme politikasına ihtiyaç duyulduğunu belirten IMF, bunun mali politikalar ve bilançoların düzeltilmesini içeren kapsamlı bir yaklaşımla çözülebileceğini ifade etti.

Raporda, G20 ülkelerinin, ekonomide aşağı yönlü risklerin gerçekleşmesi halinde bu soruna acil cevap verebilecek politikaların üretilmesi gerektiğini kaydetti.

Öte yandan raporda Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminini, 2016 için 0.3 puan artırarak yüzde 2.9’dan yüzde 3.2’ye yükselten IMF, gelecek yıl için ise 0.1 puan düşürerek yüzde 3.7’den yüzde 3.6’ya çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.