IMF Başkanı uyardı: 2023’te dünya ekonomisinin üçte biri resesyona girecek

IMF Başkanı uyardı: 2023’te dünya ekonomisinin üçte biri resesyona girecek

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı, küresel büyümenin ana motorları olan ABD, Avrupa ve Çin’de ekonomik faaliyetlerin zayıflaması nedeniyle 2023’ün küresel ekonominin büyük bölümü için zor bir yıl olacağı uyarısında bulundu.

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva Pazar günü CBS kanalında yayınlanan Face the Nation adlı haber programında yaptığı açıklamada yeni yılın “geride bıraktığımız yıldan daha zor” olacağını söyledi.

The Guardian’in aktardığı haberde, Georgieva sebep olarak üç büyük ekonomi olan ABD, AB ve Çin’in aynı anda yavaşlamasını gösterdi.

“Dünya ekonomisinin üçte birinin resesyona girmesini bekliyoruz. Resesyonda olmayan ülkelerde bile bu durum 100 milyonlarca insan için resesyon gibi hissedilecektir” dedi.

Ekim ayında IMF, Ukrayna’daki savaşın yanı sıra enflasyon baskıları ve bu fiyat baskılarını dize getirmeyi amaçlayan merkez bankaları tarafından tasarlanan yüksek faiz oranlarının devam eden etkisini tahminlerine yansıtarak 2023 yılında küresel ekonomik büyüme görünümünü düşürdü.

Georgieva, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in, çok katı sıfır Covid politikasının kaldırılmasının ardından Covid-19 vakalarının artmasıyla 40 yıl sonra ilk kez küresel büyümenin altında büyüyebileceğini söyledi.

Georgieva, “Önümüzdeki birkaç ay Çin için zor olacak ve Çin büyümesi üzerindeki etkisi olumsuz olacak, bölge üzerindeki etkisi olumsuz olacak, küresel büyüme üzerindeki etkisi olumsuz olacak” dedi.

Georgieva, ABD ekonomisinin ise ayrı bir yerde durduğunu ve dünya ekonomilerinin üçte biri kadarını etkilemesi muhtemel olan doğrudan daralmadan kaçınabileceğini söyledi.

“ABD en dirençli ülke” diyen Georgieva, ABD’deki güçlü işgücü piyasasının resesyondan kaçınmakta etkili olacağını ifade etti. ABD ekonomisinin Aralık ayında 200 bin kişiye daha istihdam sağladığını ve işsizlik oranının yüzde 3,7 ile 1960’lardan bu yana en düşük seviyede kaldığını belirtti.