IMF Başkanı Lagarde, kalkınma hedefleri konusunda ülkeleri uyardı

IMF Başkanı Lagarde, kalkınma hedefleri konusunda ülkeleri uyardı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, kuruluş olarak ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni belirlediklerini bu konuda bütün ülkelerin ve kuruluşların üstüne düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Lagarde, ABD’nin başkenti Washington’daki önemli düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü’nde Birleşmiş Milletler 70. Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde yapacağı ‘17 yeni Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ konuşması hakkında bilgi verdi. Son 15 yılda ülkelerin IMF’nin belirlediği hedefleri yakaladığını; ancak, önümüzdeki yıllar için aynı şeyleri söyleyemeceğini belirtti. Önceki yıllarda özellikle Çin ekonomisi ile gelişmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme göstermesinin hedeflere ulaşılmasında önemli etkenler olduğunu kaydeden IMF Başkanı Lagarde, “17 yeni sürdürülebilir kalkınma maddesi, açık seçik bir şekilde, bütün endişeler ile birlikte çok iyi belirlendi. Bu hedeflerin yakalanması önceki dönemlere göre daha zor olabilir. Çünkü gelişmekte olan ülkeler bu konudaki merdiveni yukarı çekti. Çin, o zaman çok sayıda insanı açlık sınırından çıkarabildi. Ama önümüzdeki yıllarda bu daha zor olacak. Sadece bir ülke çok sayıda insanı yukarı çıkartarak sürdürülebilir kalkınmayı sağlayamacak.” şeklinde endişelerini dile getirdi.

IMF’nin gelecek 15 yıl boyunca ülkelerin kalkınma gündemlerindeki hedeflere ulaşması için bazı tavsiyelerini içeren bir çalışma hazırladığını aktaran Lagarde, bu amaç doğrultusunda politika yapıcılar ve kuruluşlara büyük görevler düştüğünü belirtti. Çalışmada ekonomik, sosyal ve çevresel dönüşümleri teşvik eden politikaların, sürdürülebilir kalkınma için büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.

Cuma günü BM’de bir konuşma yapacağını hatırlatan IMF başkanı, katılımcı devlet liderlerinden sürdürülebilir kalkınma için belirlenen 17 hedefe odaklanılmasını isteyecek. Lagarde, “IMF dahil bütün uluslararası kuruluşlar, bütün ülkeler ve politika yapıcıları sürdürülebilir kalkınma için belirlenen 17 hedefe nasıl ulaşılabileceğine odaklanması lazım. Politika rehberi, teknik destek, kapasite artırma gibi konularda IMF, yardımcı olabilecek çok iyi bir kuruluştur.” diye konuştu.

Ülkelerin kendi gelişimlerini uluslararası toplumla birlikte çalışmaları halinde sürdürülebilir kalkınmayı yakalabileceklerini vurgulayan Lagarde, bu konuda ‘kurumların, partnerlerinin ve diğerlerinin değişiklik yapmalarını beklememeleri’ gerektiğini belirtti.

Öte yandan, IMF başkanının katıldığı programın açılış konuşması Brookings Enstitüsü başkan yardımcılarından Kemal Derviş tarafından yapıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.