“Hükümetin bir an önce kurulması, yatırıcımlar için önemlidir”

“Hükümetin bir an önce kurulması, yatırıcımlar için önemlidir”

New York merkezli özel araştırma grubu The Conference Board ekonomistlerinden Ataman Özyıldırım, Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinden sonra kurulacak hükümetin belirleyeceği politikaların ülke ekonomisinin orta ve uzun vadede gidişatını etkileyecebilecegini belirtti.

Kurulacak hükümetin ekonomi alanında atacağı adımların önemli olduğuna dikkat çeken Özyıldırım, “Yatırımcılar ekonomik ve politik belirsizlik ortamlarını sevmez ve kolaylıkla güven yitirebilir. Bu da Türkiye’nin çok zaman kaybetmesine yol açabilir.” şeklinde konuştu.Türkiye’de yeterince üretim yapılamadan büyük tüketim olduğunu, bu nedenle ekonomide bazı dengesizliklerin ortaya çıkabileceğini öngören Özyıldırım, istihdam artışının sağlanması,kadınların ekonomiye katkısının artması, iş gücünde üretim potansiyelinin gelişmesi ve teknolojinin daha etkin kullanılmasının ekonomik gidişatı olumlu yönde etkileyeceğini soyledi.

“KANUNLARIN VARLIGI VE YOKLUGU KADAR UYGULANIŞI DA YATIRIMCILAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Başta Türkiye olmak üzere küresel ekonomide yaşanan gelişmeleri Zaman Amerika’ya değerlendiren The Conference Board ekonomistlerinden Ataman Özyıldırım, uluslararası yatırımcıların gelişmekte olan ülkelerde hukukun nasıl işlediğini yakından takip ettiğine dikkat çekti. Ayrıca hukuk devleti kurallarının yanı sıra bunların pratikte nasıl işlediğinin önemine vurgu yaptı.

Ekonomist,“Hukuk ile ekonomi birbileri ile bağlanıtılıdır. Hukukun işlemesi ve yönetişim her açıdan ekonomi için önemli.” dedi. Yıldırım, örnek olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bağımsızlığı kurallarının titizce uygulanmaması halinde uluslar arası yatırımcıların ülkeninonomik yönetimi üzerine güvenlerini yitirip, gelecek için endişeleneceklerini ifade etti. ABD’nin önümüzdeki günlerde faiz artışının aralarında Türkiye’nin de olduğu gelişmekte olan bütün ülkeleri olumsuz etkileyeceğini belirtti. FED’in faiz artışına gitmesi durumunda birçok ülkede bulunan sıcak paranın ABD’ye dönecegini hatırlatan Özyıldırım “En erken eylülden başlayarak ABD’nin faiz artışında kademeli hareket etmesi bekleniyor. İlk faiz artışından itibaren Türkiye dahil birçok ülkede bulunan sıcak para buraya gelmeye başlayacak. Bu nedenle o ülkeler sıkıntı yaşacak. Bunun bilincinde olarak hareket etmek lazım.”diye konuştu.

“KÜRESEL EKONOMİDE UZUN VADEDE SORUNLAR OLABİLİR”

Küresel ekonomi verilerin ve öncü göstergelerin, özellikle ABD ve Euro Bölgesi ekonomileri için, şu anda iyi olduğunu aktaran Ekonomist Özyıldırım “Ekonomi verileri iyi ama önümüzdeki beş yıl içinde ekonomik büyümeler yavaşlayabilir. 2008 krizi gibi olmasa bile, ekonomilerde yavaşlama uzun vadede devam edebilir.” uyarılarında bulundu.

Özyıldırım, ayrıca yaklaşan emeklilik dalgasının (65 yaş ve üstü) iş dünyasını olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Emeklilik yaşına gelen çalışanların iş gücünden ayrılması ile birlikte şirketlerin kalifiyeli eleman bulmakda zorlanacağını ve verdikleri maaşları arttırmak zorunda kalacağını kaydeden Özyıldırım “İş dünyası maaşlar için daha fazla bütçe ayırması gerekeçek. Bu durum şirketlerin karlılığını olumsuz etkileyecektir.”dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.