HSBC’ye Amerika’dan 1.9 milyar dolarlık kara para aklama cezası

HSBC’ye Amerika’dan 1.9 milyar dolarlık kara para aklama cezası

Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın en büyük bankalarından biri olan İngiliz HSBC’ye kara para aklama cezası kesti. HSBC’nin, Amerikalı yetkililerle vardığı anlaşma sonunda 1.9 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiği iddia ediliyor.

Bankaların kara para aklamasına yönelik açılan davalar sık görünmemekle birlikte son yıllarda Amerika, İran başta olmak üzere Meksikalı uyuşturucu kartellerinin parasını aklayan bankaları yakın takibe aldı. HSBC’yi kara para aklama suçuyla köşeye sıkıştıran Amerikan yönetimi, İngiliz devine diz çöktürdü ve örneği görülmemiş, rekor düzeyde cezayı ödemeye razı etti. HSBC, uyuşturucu kartellerinin kara parasını aklamakla suçlanıyordu.

Bu yıl içinde Senato tarafından yapılan soruşturma sonunda HSBC’nin kara para aklamaya yönelik yeterli tedbir almadığı sonucuna varıldı. Henüz resmi olarak açıklanmayan anlaşma için HSBC geçen ay 1.5 milyar dolar ayırdığı basında ortaya atılan iddialar arasındaydı. Amerikan yönetimi geçtiğimiz aylarda da yine İngiliz bankası olan Standard Chartered’a İran’a karşı uygulanan ambargoyu delme suçundan 300 milyon dolar ceza kesilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.