HSBC Türkiye’yi ING alacak

HSBC Türkiye’yi ING alacak

HSBC Türkiye birimini satın alma görüşmelerinde Hollanda merkezli ING’nin ismi öne çıktı. HSBC kaynakları pazarlıklarda talip sayısının üçten teke indirildiğini, ING’nin bağlayıcı teklif verdiğini söyledi. HSBC Türkiye geçen yıl 64 milyon dolar, bireysel bankacılıkta da 155 milyon dolar zarar etmişti.

Türkiye dahil dört ülkedeki sorunlu operasyonları konusunda adım atmak isteyen HSBC’nin Türkiye biriminin satışında son dönemece girilirken, Hollanda merkezli ING Group’un adı ön plana çıkıyor. Konu hakkında bilgi sahibi dört kaynak Reuters’a verdikleri bilgide, HSBC’nin görüşmelerini tek bankaya indirdiğini söylerken, kaynaklardan ikisi bu bankanın ING olduğunu kaydetti.

29 Mayıs tarihli bir haberde halihazırda Türkiye’de faaliyet gösteren ING’nin yanı sıra Bahreyn merkezli Arab Banking Corporation (ABC) ve Fransa merkezli BNP Paribas’nın HSBC Türkiye için bağlayıcı olmayan teklif verdikleri belirtilmişti. Kaynaklar, ABC’nin bağlayıcı teklif vermediğini, BNP’nin de artık süreçte olmadığını söyledi.

HSBC CEO’su Stuart Gulliver, şubat sonunda yaptığı açıklamada, bankanın Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD’de sorunlu devam eden faaliyetlerinin düzeltilmesi için 1-2 yıl süre tanıdığını aksi takdirde daha sert önlemler alacaklarını açıklamıştı.

HSBC’nin global faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, HSBC Türkiye’nin geçen yılki zararı 64 milyon dolar oldu. Aynı dönemde bireysel bankacılık tarafındaki zararı 155 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, HSBC’nin 2014 Mart ayında 316 olan şube sayısı 2015 Mart itibarıyla 291’e gerilerken, aynı dönemde 5.967 olan personel sayısı da 5.536’ya indi. Türkiye pazarına 2007 yılında Oyakbank’ı satın alarak giren ING ise 2015 Mart itibarıyla toplam 319 şube ile faaliyet gösteriyor.

HSBC’nin Türkiye birimini alması durumunda 2008 yılında Hollanda hükümetinden yardım almak zorunda kalan ING için bir geri dönüş niteliğinde olacak. AB kuralları devlet desteği alan bankaların bazı varlıklarını satmasını gerektirirken ve yeni satın almalar yapmasını da engelliyordu. ING üzerindeki bu blokaj mayıs ayında kalktı.

ING CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Ralph Hamers, analistlere yaptığı açıklamada, halen faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki varlıklarını satın almalar yoluyla artırmak istediklerini söylemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.