Hava Kuvvetleri F-35’i bekliyor

Hava Kuvvetleri F-35’i bekliyor

Terör örgütü PKK ve IŞİD kamplarına hava operasyonlarına devam eden Türk Hava Kuvvetleri, filosunu güçlendirmek için F-35 savaş uçaklarını bekliyor.

ABD liderliğindeki konsorsiyum tarafından üretilen F-35’lerden şimdiye kadar 6 adet sipariş veren Ankara, ilk uçağı 2018 yılında teslim almayı planlıyor. Zaman’ın edindiği bilgiye göre, ABD ile yapılan görüşmelerde bir uçağın maliyeti 108 milyon dolar olarak hesaplandı. Toplamda 100 uçak alacak Türkiye’nin kasasından yaklaşık 11 milyar dolar çıkacak. Eğitim ve lojistik masraflarıyla bu rakam artacak. 5. nesil savaş uçakları F-35’ler, kamuoyunda sıkça tartışılan F-4’lerin 2020 yılında tamamen envanterden çıkarılmasıyla birlikte, Türk Hava Kuvvetleri’nin ana vurucu gücü olacak. F-16’lar ise hizmete uzun bir süre daha devam edecek.

F-35’in üreticileri arasında ABD ile birlikte İngiltere, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya, Kanada, Hollanda ve Türkiye yer alıyor. ABD, F-35 uçaklarından 2 bin 457 adet alacak. Görünmez olma ve gelişmiş savaş yetenekleri sebebiyle beşinci nesil olarak anılan F-35’in geliştirme programı devam ederken, ABD ordusu bir taraftan da bu uçakları kullanmaya başladı. Projede yaşanan gecikme ve teknik sorunlar ABD kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul etti. Fakat tartışmalara rağmen projeye devam kararı çıktı. Yaşanan bu gecikmelerin, Türkiye’ye yapılacak teslimatı da olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Savunma Sanayii kaynakları, hükümetin 2023 için koyduğu yerli savaş uçağı hedefinin imkânsız olduğunu, bu yüzden F-35’lerin şu an için hayati önem taşıdığını kaydediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.