Gurbetçilerin yaşamak istediği ülkeler arasında Türkiye 10. sırada

Gurbetçilerin yaşamak istediği ülkeler arasında Türkiye 10. sırada

Dünya genelinde gurbetçilerin yaşamak istediği ülkeler arasında Türkiye 10. sırada yer aldı. HSBC tarafından 7 bin kişi üzerinde yapılan ‘gurbetçiler için dünyanın en önemli 10 ekonomisi’ anketinde İsviçre birinci sırada, Mısır ise son sırada yer aldı. Ankete katılanlar daha çok maaşların yüksek olmasına, ve çalışacakları ülkelerin ekonomilerini göz önünde bulundurdu.

 

Yapılan çalışmada 10. sırada yer alan Türkiye için finans açısından hareketli ve teknolojik yatırımların artış gösterdiği bir ülke’ ifadeleri kullanıldı. Güçlü ekonomik büyümenin yaşandığı Türkiye’de özellikle yaşam maliyetinin düşük olduğu, her 3 gurbetçi aileden birinin çocuk bakıcısı ve hizmetçi istihdam ettiği kaydedildi. Yine aynı ankete göre gurbetçilerin yüzde 81’i Türkiye ekonomisinden memnun.

 

Listenin birinci sırasında yer alan İsviçre için, Euro bölgesine bağlı bir ülke olmamasından dolayı ekonomik sıkıntıları atlattığı ve gelişmeye devam ettiği ifadelerine yer verildi. İsviçre’de yaşam maliyetinin ABD’den pahalı olduğu halde her 3 kişiden biri, ülkenin mali durumundan memnun. Bunun en önemli sebebi de maaşların yüksek olması. Expatfocus.com’a göre bir reklam yöneticisi 70- 90 bin İsviçre Frangı arasında para kazanabiliyor. Ekonomi analistleri 110-150 arası, banka danışmanları ise 165-195 bin İsviçre Frangı kazanabiliyor.

İkinci sırada yer alan Çin’de ise gurbetçilerin yüzde 61’i iyi eğitim görmüş kadınlardan oluşuyor. İşverenler, çalıştırdıkları işçi sayısına göre, ulaşım, sigorta ve vergi ödemeleri konusunda devletten destek alabiliyor. Ayrıca Çin’de Mandarin dilini konuşabilenler daha iyi maaş alabiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.