Güler Sabancı: Holding’de Kadın Yönetici Oranını Yüzde 23’den 28’e Yükselttik

Güler Sabancı: Holding’de Kadın Yönetici Oranını Yüzde 23’den 28’e Yükselttik

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından New York Suny Global Center’da bu yıl 4’üncüsü organize edilen ‘İş dünyasından sürüdürülebilirlik için cinsiyet eşitliği’ konulu konferansın açılış konuşmasını yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, holdinglerinde kadın yönetici oranını yüzde 23’den 28’e yükselttiklerini söyledi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı kadınların yetenek havuzunun yarısını oluşturduğunu ve kadınların kritik liderlik becerilerine sahip olduklarına dikkat çekti. Sabancı, “Kadınlar ve erkekler için kabiliyet ve başarıya dayalı eşit fırsatların sağlanmasıyla şirketler, bu yetenek havuzunun sunduğu en potansiyelden faydalanabilirler.” diye konuştu. 

Güler Sabancı cinsiyet eşitliğinin tüm dünyada, toplumun her düzeyinde üzerinde duruması gereken ve çözüm bekleyen bir sorun olduğunun bunun için iş hayatındaki liderlerin ve konuya taraf olan tüm paydaşların katılımıyla başarya ulaşılabileceğini belirtti. Sabancı Holding’te kadın yöneticilerin oranı 2006-2011 yılları arasında yüzde 23 ten yüzde 28’e yükseltikleri bilgisini de veren Güler Sabancı, “Tüm Türkiye’de kadınlar, diğer ülkelerde de olduğu gibi, hizmet sektöründe göreceli olarak daha yüksek oranda istihdam edildi. Ancak çimento veya otomobil üretimi gibi daha geleneksel sektörlerde de Sabancı Topluluğu için ciddi ilerlemeler gözlemliyorum. Elbette bu, sürekli ilerleme gerektiren bir yolculubank. Birleşmiş Milletler’in Kadını Güçlendirme İlkeleri’nin altına Sabancı olarak imzamızı atarak, işyerinde cinsiyet eşitliği çabalarına bağlılığımızı ortaya koyduk.” şeklinde konuştu. 

Kadın haklarının Sabancı Topluluğu’na ait sosyal sorumluluk platformunun da önemli bir parçasını oluşturduğunu kaydeden Güler Sabancı, sözlerine şöyle devam etti; “2006 yılından beri yürüttüğümüz ‘Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı’ çerçevesinde tüm Birleşmiş Milletler kurumları, İçişleri Bakanlığı, Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi de yer alıyor. Söz konusu Ortak Program sayesinde Birleşmiş Milletler kuruluşları, yerel yönetimler, vakıflar, kamu kuruluşları ve özel sektör organizasyonları, cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda uzun vadeli sonuçlar elde etmek üzere birlikte çalışabilecekleri bir platform da elde ediyorlar. Bu program, Türkiye’de kendi açısından bir ilk olmuştur. Toplumun çok farklı kesimlerinden paydaşlarla birlikte çalıştığımız bu programın en önemli tarafı da zaten bu çeşitlilik oldu.” şeklinde konuşmasını bitirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da kadınların olmadığı iş dünyasında başarıya ulaşılamayacağını söyledi. Ban, “Özel sektörün ekonomiye büyük katkısı var. Girişimcilerin, küçük ve orta büyüklükte iş kurmaları çok önemli. Bunlar olmadan ekonomide istenilen seviye gelinemez. Ama kadın dünyasını bu işlere sokmazsak başarıya ulaşılmaz.” dedi. Göreve geldikten sonra üst düzey mevkilere kadın personel seçtiğini hatırlatan Ban, BM Kadın Statüsü Komisyonu tarafından organize edilen konferansa katılan bütün davetlilere teşekkür etti.

BM Kadın Birimi Başkanı ve Şili eski Devlet Başkanı Michelle Bachelet ise kadınları düşünmeden yapılan girişimlerin başarılı olmadığını vurguladı. Başkan Bachelet cinsiyet eşitliği göz önünde bulunduran şirketlerin çok başarılı olduğunu ifade etti. 

New York’daki konferansa dünyanın farklı yerlerinde görev yapan yaklaşık 400 üst düzey kadın yönetici katılırken, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan da katılımcılar arasındaydı.sabanci1

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.