Goldman Sachs’e rekor ceza

Goldman Sachs’e rekor ceza

Dünyaca ünlü yatırımcı firma Goldman Sachs, finansal kriz döneminde mortgage faaliyetlerindeki usulsüzlüklerinden dolayı 5,06 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Goldman Sachs’in 2005-2007 yılları arasında mortgage destekli menkul kıymetlerin satışı, menkul kıymetleştirme, pazarlama ve satış konularında ihlalleri yaptığı belirtildi.

Bu tarihler arasında yatırımcıların tahvil satışlarında zarar ettiği ifade edildi. Cezanın 2,385 milyar dolar para cezası ve 1,8 milyar doları da ihlallerden etkilenen tüketicilere ödenecek. Anlaşmaya göre yatırım şirketi, Ulusal Kredi İdaresi Birliği (NCUA), New York, Illinois Adalet Bakanlığı ile Chicago ve Seattle Federal Konut bankalarının da aralarında bulunduğu federal ve eyalet kuruluşlarına da 875 milyon dolar ödemede bulunacak.

Goldman Sachs yetkilileri, bakanlık ile varılan anlaşmadan mutluluk duyduklarını belirtti. Krizi sonrası süreçte şirket sistemini daha da güçlendirdiklerini ifade etti.

Daha öncede Amerika’nın önde gelen yatırım kuruluşları benzer ihmallerden dolayı J.P Morgan Chase’e 13 milyar dolar, Bank of America’ya 16,6 milyar dolar, Citibank’a 7 milyar dolar ve Morgan Stanley’e 3,2 milyar dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.