Gazprom: Türk Akımı 11,4 milyar euroya mal olacak

Gazprom: Türk Akımı 11,4 milyar euroya mal olacak

Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom, iptal edilen Güney Akım yerine Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatı yapacak Türk Akımı’nın toplam 11,4 milyar euroya mâl olacağını açıkladı.

Rus haber ajansı TASS’a konuşan Gazprom kaynakları, Türkiye’ye doğrudan doğalgaz arz edecek ilk hattın 4,3 milyar euroya mâl olacağını, toplam 4 hattın ise maliyetinin 11,4 milyar euro olacağını belirtti.

Gazprom, 7 Ağustos’ta Türkiye’ye Türk Akım’ı ile ilgili iki öneride bulunmuştu. Rusya Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada dört hattın aşamalı ya da aynı anda yapılması konusunda teklifte bulunduklarını, bunu Ankara’nın değerlendireceğini belirtmişti.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Moskova’nın Türk Akımı’nın ilk hattı ile ilgili anlaşmayı 1-2 hafta içinde imzalamaya hazır olduklarını ifade etmişti. Rus Bakana göre hükümetler arası anlaşmanın bir an önce imzalanması gerekiyor. Ankara ise doğalgaz indirimi ve diğer enerji anlaşmalarını tek paket olarak müzakere etmek istiyor.

Kommersant gazetesi, Türk Akımı ile ilgili anlaşmanın Türkiye’de yeni hükümetin kurulamaması sebebi ile geciktiğini iddia etmişti. Gazeteye göre anlaşma yeni hükümetin kurulmasının ardından gündeme alınacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Aralık 2014’de Ankara’ya yaptığı ziyarette Gazprom ve Botaş arasında Türk Akımı ile ilgili ön anlaşma imzalanmıştı.

Türk Akımı, iptal edilen Güney Akım güzergahını takip ederek Karadeniz’in altından 900 kilometre uzunluğunda olacak. Trakya bölgesinden Yunanistan’a kadar olan bölgede ise 180 kilometre hat inşa edilecek. Türkiye’nin Batı Hattı’ndan aldığı 16 milyar metreküplük doğalgaz Türk Akımı üzerinden alınacak. Toplam 63 milyar metreküplük kapasitenin kalan kısmı Avrupa Birliği ülkelerine sevk edilecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.