Forbes’in dünyanın en zenginleri listesine Türkiye’den 32 milyarder girdi

Forbes’in dünyanın en zenginleri listesine Türkiye’den 32 milyarder girdi

ABD’li ünlü ekonomi dergisi Forbes, dünyanın en zenginlerini açıkladı. Teknoloji devi Microsoft’un sahibi Bill Gates, 79,2 milyar dolar net geliri ile listenin ilk sırasında yer alırken, Meksikalı işadamı Carlos Slim 77,1 milyar dolar ile ikinci, birbaşka Amerikalı yatırımcı Warren Buffett ise 72,7 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sırada yer aldı. 64 milyar dolar geliriyle İspanyol iş adamı Amancio Ortega listede dörtüncü sırada yer aldı. Listeye Türkiye’den Murat Ülker 4,4 milyar dolar ile 369’uncu, Hüsnü Özyeğin 2,7 milyar dolar ile 690’ıncı, Semahat Sevim Arsel 2,6 milyar dolar ile 714’üncü sıradan girdi.

1826 milyarderin bulunduğu listeye 71’i Çin’den olmak üzere 290 kişi ilk defa girmeyi başardı. Listeye giren milyarderlerin toplam gelirleri ise 7,05 trilyon doları bularak geçen yılki 6,4 trilyon dolarlık gelire göre artış göstermiş oldu.

Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg 33,4 milyar dolarlık servetiyle 40 yaşının altındaki milyarder listesinde birinci oldu. Listedeki genç milyarderlerin sayısı ise 46’ya yükseldi. Zuckerberg, genel listede ise 5 sıra yükselerek 16. sırada yer aldı.

Forbes dergisine göre Bill Gates, geçen yılki servetine 3,2 milyar dolar kattı. Geçen yıla göre gelirlerini 14,5 milyar dolar arttıran Waren Buffett ‘Ençok gelir artıran’ işadamı oldu. Nijeryalı işadamı Aliko Dangote ise 10,3 milyar dolarlık servet kaybı ile ‘En çok kaybeden” yatırımcı oldu. Dangote’nin net geliri 14,7 milyar dolar olarak açıklandı.

Yeni milyarderler listesine ABD’den aralarında ünlü basketçi Michael Jordan’ın da yer aldığı 57 kişi, Hindistan’dan 28 ve Almanya’dan 23 kişi girmiş oldu. Jordan’ın gelirlerinin büyük bir kısmının reklamdan olduğu ifade edildi.

2014 listesindeki 111 Rus milyarder sayısı 88’e düştü. Kadın milyarderlerin ilk sırasında 41,7 milyar dolarla Amerikalı iş kadını Christy Walton yer aldı.

Türkiye’den listeye giren diğer işadamları ise şöyle: Mustafa Rahmi Koç (2,5 milyar dolar), Ferit Faik Şahenk (2,5 milyar dolar), Şarık Tara (2,4 milyar dolar), Erman Ilıcak (2,2 milyar dolar), Suna Kıraç (2,2 milyar dolar), Filiz Şahenk (2,2 milyar dolar) ve Ali İbrahim Ağaoğlu (1,8 milyar dolar).

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.