Fitch’ten dünyaya Türkiye uyarısı: Dolarizasyon artabilir

Fitch’ten dünyaya Türkiye uyarısı: Dolarizasyon artabilir

Fitch Ratings, bankaların faaliyet kârlılıklarının güçlü kalmaya devam ettiğini ama negatif reel mevduat faizi, enflasyon baskısı ve düşük güvenle dolarizasyonun artabileceğini söyledi. Raporda, “Türk lirasına olan güvenin zayıflaması ve mevduat sahiplerinin kur oynaklığından elde edebilecekleri kazançlara yönelmesiyle dolarizasyon daha da artabilir” denildi.

Fitch yayımladığı Türk bankaları raporunda, sorunlu kredilere ilişkin ertelemenin üçüncü çeyreğe kadar devam etmesi, yeniden yapılandırmalar ve artan kredi tahsilatlarının bankaların varlık kalitesi metriklerini desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Fitch, bankaların faaliyet kârlılıklarının komisyon ücretlerindeki artış, risk maliyetlerindeki azalma ve net faiz marjlarındaki iyileşmeyle 2021’in ikinci çeyreğinde güçlü kalmaya devam ettiğini belirtti.

ÖZEL BANKALAR KREDİ BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRDÜ

Bloomberg HT’nin haberine göre raporda “Negatif reel mevduat faizi, enflasyon baskısı, düşük güvenle dolarizasyon artabilir” diyen Fitch, Türk lirası cinsinden kredi büyümesinin ikinci çeyrekte özel bankalar tarafından sürdürüldüğünü vurguladı.

Türk lirası cinsinden ticari kredilerin özel bankaların öncülüğünde 2021’in ikinci büyümeye devam ettiğini belirten Fitch, Dövize göre düzeltilmiş kredi büyümesinin yüzde 1,9 ile sınırlı kaldığını ve döviz cinsinden kredilere olan iştahın azaldığını kaydetti.